Fransız Akdeniz Roman Ödülü Nedim Gürsel’in

Mayıs 29, 2013

Fransız Akdeniz Roman Ödülü Nedim Gürsel’in

Paris’te yaşayan yazar Nedim Gürsel, “Şeytan, Melek ve Komünist” adlı romanının Fransızca çevirisiyle Fransız Akdeniz Roman Ödülü’ne layık görüldü.

Ödül, 14 Haziran’da Paris’te düzenlenecek törenle yazara verilecek. Daha önce ödül alanlar arasında İtalya’dan Umberto Eco, Türkiye’den Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal gibi isimler de bulunuyor.

Gürsel’in, orijinal üslubu siyasi içerikle birleştirmesinden dolayı ödüle layık görüldüğü bildirildi.

Yazarın, Nazım Hikmet‘in hayatını merkeze aldığı romanı geçen yıl Seuil Yayınevi tarafından ”L’ange Rouge” adıyla Fransızcaya çevrilmişti. Jean Descat’ın Fransızcaya kazandırdığı roman, yolları Berlin’de kesişen, yirminci yüzyılın büyük yıkımlarını yaşamış üç kişiyi anlatıyor. Siyaset ve şiddeti sorgulayan romanın, bilinmeyen yönleriyle Nazım Hikmet’in hayat hikâyesi ve yirminci yüzyıl tarihiyle bir hesaplaşma olarak da okunabileceği belirtiliyor.

Nedim Gürsel kimdir?

İlk yazısı 1966 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayımlanan Nedim Gürsel, çok sayıda edebiyat dergisinde, öykülerinin yanı sıra çağdaş düşün ve edebiyat akımları üzerine kaleme aldığı yazılarıyla tanınıyor. Gürsel’in öykü, roman ve incelemeleri, başta Fransızca olmak üzere on iki dile çevrildi. Yapıtları, Boğaziçi, Sorbonne ve Nanterre üniversitelerinde yapılmış çok sayıda doktora tezine konu oldu.

edebiyathaber.net (29 Mayıs 2013)

Yorum yapın