“Fotoğrafın Serüveni: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Stüdyoların Işığında” çıktı

Ağustos 22, 2014

“Fotoğrafın Serüveni: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Stüdyoların Işığında” çıktı

fotografin-seruveniGülderen Bölük’ün “Fotoğrafın Serüveni: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Stüdyoların Işığında” adlı kitabı Kapı Yayınları’nca yayımlandı.

Türkiye’de fotoğrafın serüveni stüdyolarla başlar ve yıllarca onlarla devam eder. Henüz şimdiki gibi branşlaşmanın olmadığı ilk dönemlerde stüdyolarda veya o günün deyişiyle fotoğrafhanelerde sadece portre fotoğrafları çekilmiyor, manzara, belgesel ya da haber gibi pek çok alanda da fotoğraf üretiliyordu. Bu bağlamda,  bizim topraklarımızdaki stüdyoların tarihi aslında fotoğrafçılığımızın da tarihi.

Fotoğraf sanatçısı ve araştırmacı Gülderen Bölük, yıllardır Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait dergi, gazete, kitap, müzayede katalogları ve orijinal fotoğraflardan özveriyle oluşturduğu koleksiyonundan görsel malzemeleri ortaya koymuş. Ait oldukları dönemlerin ruhunu yansıtan bu karakteristik malzemeler, sadece görsel sanatların bir dalıyla değil modernleşen bir toplumun seyriyle de ilgili veriler sunuyor. Fotoğrafın Serüveni, Türkiye’de sosyal bir olay haline dönüşen fotoğrafçılığın tarihine dair rahatlıkla ve keyifle takip edilecek bir perspektif.

edebiyathaber.net (22 Ağustos 2014)

Yorum yapın