Fatoş Güney’den İnci Aral’a dava

Haziran 20, 2017

Fatoş Güney’den İnci Aral’a dava

Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney, “Sevgili” romanı nedeniyle İnci Aral’a dava açtı. Romanın yayıncısı Kırmızı Kedi Yayınevinin konuya dair açıklaması şöyle:

“Yazarımız İnci Aral’ın yeni romanı ‘Sevgili’ hakkında Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney tarafından dava açıldığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.

Basından öğrendiğimiz kadarıyla, Fatoş Güney, İnci Aral’ın romanını kendisinden aldığı kaynaklarla hazırladığını iddia ederek dava açmıştır. Öncelikle belirtmek isteriz ki bu iddialar doğru değildir ve hem yayınevimizi hem de yazarımız İnci Aral’ı karalamak amacıyla ortaya atılmıştır. Hukuksal planda gerekeni yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır.

İnci Aral, romanında ne bu değerli sanatçının adını ne de hayatındaki insanların adlarını kullanmıştır. Ayrıca kamuya mal olmuş bir sanatçının hayatı ilk kez roman konusu olmamaktadır. Bunun sayısız örneği vardır. Bu yüzden romanın yazılmasında, yayımlanmasında ve dağıtımında Fatoş Güney’in onayının aranmasına gerek görülmemiştir.

İnci Aral, ‘Sevgili’ romanını hazırlarken bugüne kadar ulusal basında yayımlanan haberlere ve Yılmaz Güney hakkında yazılmış, hayatını ve çalışmalarını inceleyen kitaplara başvurmuştur. Söz konusu kitaplar zaten romanın sonundaki kaynakçada belirtilmiştir. Aksini söyleyenler iddialarını ispatlamak zorundadırlar. İnci Aral, gazete ve kitap okuyan, internet kullanabilen herkesin ulaşabileceği bilgilerden yola çıkarak, Güney’in hayatı ekseninde ülkemizin çalkantılı bir döneminin romanını kaleme almıştır. Ayrıca Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir, nasıl roman yazılacağını öğrenmesine gerek olduğunu düşünmüyoruz. ‘Sevgili’ tamamen özgün bir romandır. İnci Aral’ın ‘intihal’ sözcüğü ile birlikte bir cümle içinde anılması bile hakaret teşkil etmektedir.

Basında çıkan haberlerde Fatoş Güney adına yayınevimizin arandığı ve görüşme taleplerinin ‘nezaket kurallarına uymayan bir sessizlik’ ile karşılandığı iddia edilmektedir. Bu ifade gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Yayınevimize edilen telefonda ve gönderilen e-postada, meselenin ‘aramızda halledilmesi’ teklif edilmiş, aksi takdirde hukuki yollara başvurulacağı söylenmiştir. Doğrusunu söylemek gerekirse ‘aramızda halletme’ lafına hâlâ bir anlam verebilmiş değiliz. Bu yüzden söz konusu teklifi, doğrudan değil de avukatlarımız vasıtasıyla yanıtlamayı tercih ettik. Gelişmelerden, doğru yaptığımız anlaşılmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

edebiyathaber.net (20 Haziran 2017)

Yorum yapın