Farklı bir karakter: Eksi Üç! | Mehmet Özçataloğlu

Ekim 21, 2019

Farklı bir karakter: Eksi Üç! | Mehmet Özçataloğlu

Çocuklarınıza hayvan sevgisini kazandırmak için onlara bir hayvan edindirin, diyor uzmanlar. Diyorlar da peki, ebeveynler? Onlar bu konuda ne düşünüyorlar? Örnek vererek ilerlemek gerekirse bizim evden girelim konuya. Evde bizden başka bir canlı olacaksa illa ki tercihim kuş olur, balık olur, belki bir su kaplumbağası olur. Kedi, köpek gibi tüy döken türleri evin içinde pek haz etmem. Müstakil bir evde yaşıyor olsaydım bahçemi mutlaka paylaşırdım onlarla ama evin içinde mümkün değil. Benim gibi düşünen ebeveynlerin sayısının da az olmadığını biliyorum. Ayrıca o canlıları edinmek, sahiplenmek yeterli değil. Özen gösterip eğitmek de gerekli. Bakımları, gezdirilmeleri vs. yoğun tempolu gün içinde ayrıca bir külfet.

Çocuklar en başta “biz yaparız, ilgileniriz, n’olur” deseler de kısa bir süre sonra o iş de ebeveynlerin üzerine kalıyor. Bunu da çokça yaşanmış örneklerden biliyorum. Evini o canlılarla paylaşanlar, lütfen kızmasınlar ama bu durum da böyle ne yazık ki. hepimiz evimizi paylaşacak kadar toleranslı olamayabiliriz, diyerek kitabımıza geçelim. Anlaşılacağı üzere sözünü edeceğim kitap da bu konu üzerine. Bir ilk okuma kitabı. Ute Krause yazmış ve resimlemiş. Dinozor Çocuk tarafından da çocuklarla buluşturulmuş. Dilimize de Nihal Ünver çevirmiş. “Eksi Üç Evcil Hayvan İstiyor.”

Ute Krause; Türkiye, Nijerya, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde büyümüş. Berlin Sanat Yüksek Okulu’nda Görsel İletişim Eğitimi, Münih’te Film ve Televizyon Eğitimi alan Krause, hem yazar hem de çizer olarak dikkat çeken bir isim.

Eksi Üç Evcil Hayvan İstiyor” da çizgi film tadında bir kitap. Çizimleriyle, okurken bunu hissettirdi. Küçük Dinozor Eksi bir evcil hayvan edinmek istiyor. Minicik bir kuş ya da ufak tefek bir brontozor olabilir, diyor. Hatta öyle istekli ki bir ilkel balığa bile razı olacak. Fakat ailesi onun evcil bir hayvanın bakımını üstlenebileceğinden emin değil. Tıpkı az önce sözünü ettiğim kaygıları onlar da taşıyorlar. Eksi Üç, bu konuda kendini kanıtlamaya ve onları ikna etmeye karar verir. Tam da bu noktada şapkayı önüme alıp düşündüm. sadece evcil hayvan konusunda değil, akla gelebilecek her konuda biz çocuklarımıza ne kadar sorumluluk veriyoruz ya da onların sorumluluk almalarına izin veriyoruz? Bir birey olarak onların kendilerini kanıtlamalarına ne kadar fırsat veriyoruz? Bu konu korumacı aile yapısını benimseyen her ebeveynin üzerinde düşünmesi gereken bir nokta. Dönersek Eksi Üç’e; o kendini kanıtlamaya kararlıdır ve hemen bir ilan hazırlar, her yere asar. “Evcil hayvanlarınıza bakılır!” İlanın yarattığı etkiyi Eksi Üç hayal bile etmemiştir. Ertesi gün evcil hayvan sahipleri yoğun bir şekilde onu aramış ve evcil hayvanlarını emanet etmişlerdir. Sonra da… Sonrasını kitaptan okusun çocuklar. Evcil hayvan sahipleri acaba memnun kaldılar mı? Eksi Üç yeteri kadar  sorumluluk alıp kendisini kanıtlayabildi mi?

Pırıl pırıl baskısı, çizgi film tadında çizimleri ve farklı karakteriyle “Eksi Üç Evcil Hayvan İstiyor çocukların dikkatini çekecektir. Her şeyin hazırına alışan çocuklara sorumluluğun ne demek olduğunu da gösterecektir.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (21 Ekim 2019)

Yorum yapın