Eudora Welty’nin başyapıtı: İyimser Babanın Kızı

Ocak 23, 2023

Eudora Welty’nin başyapıtı: İyimser Babanın Kızı

Eudora Welty’nin 1973’te Pulitzer Ödülü’ne layık görülen romanı İyimser Babanın Kızı, Can Yayınları tarafından Zeynep Baransel çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Ama insanın sevdiklerinden uzun yaşamasının sebep olduğu suçluluk hissini taşıması gerektiğine de inanıyordu. Onlardan uzun yaşamak onlara haksızlık etmek gibiydi. Ölüm fantezileri, yaşam fantezilerinden tuhaf gelmiyordu ona. Hayatta kalmaksa belki de aralarındaki en tuhaf fanteziydi.
 
Yargıç McKelva, Mount Salus adlı Mississippi kasabasının en muteber ve güvenilir isimlerinden biridir. Karısının ölümünden on yıl sonra Wanda Fay adlı uçarı bir kadınla evlenmesiyle herkesi, en çok da kızı Laurel’ı şaşırtmıştır. Aradan yıllar geçer; ani rahatsızlığı kızını doğduğu topraklara geri getirir. Laurel büyüdüğü, ailesine dair hatıralarla dolu bu evin içinde geçmişe dair hayaletler ve hesaplaşmalarla karşı karşıya kalacaktır.
 
Büyük Buhran yıllarından sonra Amerika’nın yoksul taşrasından William Faulkner, Truman Capote ve Carson McCullers gibi isimlerle yükselen Güney gotik yazınının en parlak ve özgün temsilcilerinden Eudora Welty’nin başyapıtı İyimser Babanın Kızı, 1973’te Pulitzer Ödülü’ne layık görülmüş, Ulusal Kitap Ödülü’ne aday gösterilmiş ve yazarını büyük bir üne kavuşturmuştur.

EUDORA WELTY, 1909’da ABD’nin güneyindeki Jackson, Mississippi’de dünyaya geldi. Wisconsin’de üniversite okuduğu yıllar dışında tüm hayatını burada geçirmiş, doğduğu yere benzeyen bir Mississippi kasabasındaki yaşamı ve insanları konu eden eserler vermiştir. Roosevelt’in Büyük Buhran dönemindeki sosyal programları kapsamında, doğduğu eyaleti gezerek insanları fotoğrafladı, ilk öykülerini de gördüklerinden ve dinlediklerinden yola çıkarak yazmaya başladı. A Curtain of Green (Yeşilden Bir Perde, 1941) adlı ilk öykü derlemesinden sonra yaşamı boyunca öyküler yazmayı ve yayımlamayı sürdürdü. The Golden Apples (Altın Elmalar, 1949), Delta Wedding (Delta Düğünü, 1946), Losing Battles (Kaybedilen Savaşlar, 1970) gibi incelikli romanlarında büyüdüğü toprakları anlatmayı sürdürdü. Az okunan ama çok takdir edilen bir yazar olan Welty, İyimser Babanın Kızı‘nın 1973’te Pulitzer Ödülü’ne layık görülmesiyle bir anda ünlendi. 2001’de Jackson’da öldü.

ZEYNEP BARANSEL, 1979’da İstanbul’da doğdu. Floransa Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Başarı bursu kazanarak Floransa’da gravür üzerine yüksek lisans yaptı. Robert Koleji’nde sanat öğretmenliği yapmakta, aynı zamanda İngilizce ve İtalyancadan çeviri yapmaya devam etmektedir. Çevirileri arasında Toni Morrison, Jeanette Winterson, Nick Hornby, Boris Groys, Hans Haacke, Heather Christle, Zadie Smith, Arthur Danto, Claire Vaye Watkins ve Antonino Ferro’nun eserleri yer almaktadır. 2015’te yayımlanan Alain de Botton’un Haberler adlı kitabının çevirisi Dünya Kitap tarafından Yılın Çevirisi Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

edebiyathaber.net (23 Ocak 2023)

Yorum yapın