Engelsiz Filmler Festivali programı açıklandı

Ekim 13, 2023

Engelsiz Filmler Festivali programı açıklandı

Puruli Kültür Sanat tarafından 11. kez düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin programı açıklandı. Festival filmleri, 20-26 Ekim arasında Ankara’da Paribu Cineverse ANKAmall ve Goethe-Institut, 4-5 Kasım’da Eskişehir’de Cinema Pink Kanatlı AVM salonlarında gösterilecek.

Festival programında yer alan tüm gösterimler, sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile izlenebilecek. Gösterimlerin ardından, film ekipleriyle yapılacak söyleşilerde, forumlarda ve atölyelerde işaret dili tercümesi yapılacak. 

Toplamda 43 filmin erişilebilir olarak gösterileceği Engelsiz Filmler Festivali’nin programında Ulusal Uzun Film Yarışması, Kısa Film Yarışması, Parmak İzi, Kaleydoskop, , İnsanlık Onuru, Çocuklar İçin, Otizm Dostu Gösterim ve Cumhuriyete Doğru bölümleri yer alıyor.

ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASINDA 5 FİLM YER ALIYOR

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl, Belmin Söylemez’in “Ayna Ayna”, Orçun Köksal’ın “Bars”, Somnur Vardar’ın “Boşlukta”, Kaan Müjdeci’nin “Iguana Tokyo” ve Berna Gençalp’in “Kim Mihri” filmleri yer alıyor.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nın jürisinde sinema yazarı Şenay Aydemir, kurgucu Selda Taşkın, yapımcı Zeynep Ünal yer alıyor.

Yarışmada jüri tarafından En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri belirlenirken; Seyirci Özel Ödülü de izleyicilerin oylarıyla sahibine ulaşacak. Seyirciler oylarını Braille alfabesi ile basılan pusulalarla da kullanabilecekler. 

KISA FİLM YARIŞMASI’NDA 14 FİLM VAR

Kısa Film Yarışması’na bu yıl konu sınırlaması olmaksızın; kurmaca ve animasyon türünde, süresi 20 dakikayı aşmayan 23 ülkeden toplam 121 kısa film katıldı. Sinema yazarı Aslı Ildır, kurgucu Baran Bozdağ ve Engelsiz Filmler Festivali program koordinatörü Kaan Denk’in oluşturduğu seçici kurul 10 ülkeden toplam 14 filmi yarışma programına dahil etti.

Yarışmanın finalistleri arasında Tatiana Skorlupkina’nın “Bo ve Çöplük” (Bo and Trash), Nobuyuki Morikawa’nın “Doğum Günü” (Birthday), Matteo Sanders’ın “Dorukta” (On the Edge), Victor Guilbaud’nun “Elveda Gaston” (Adieu Gaston), Selen Örcan’ın “Herkesin Yapabileceği Bir Şey” (As Possible As Everything), Afsaneh Aghanezhad ve Vali Bagheri’nin “Hiç Doğmamış Çocuğa” (For Child Never Born), Demir Özcan’ın “İstanbul İstanbul” (Istanbul Istanbul), Dorentina Imeri’nin “Kız Kardeş” (Sister), Slouli Houcem’in “Koşullu Tutku” (Conditional Desire), Negah Sohrabi’nin “Öteki” (The Other), Alireza Kazemipour’un “Saç Kırıkları” (Split Ends), Burak Oğuz Saguner’in “Salça” (Bitter), Yotam Knispel’in “Sevginin Bir Faydası Yok” (Love Has Nothing To Do With It) ve Jana Nedzvetskaya’nın “Uyuyan Güzel” (Sleeping Beauty) filmleri yer alıyor.

Kısa Film Yarışması’nın jürisinde bu yıl dijital sanatçı, yazar ve yapımcı Michael Achtman, EYE Filmmuseum kısa ve deneysel film sorumlusu Edith van der Heijde, dijital sanatçı, küratör ve sanat danışmanı Çağlar Kimyoncu bulunuyor.

Yarışmada jüri üyelerinin belirleyeceği En İyi Film Ödülü alan filme 1000 dolar, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin sahiplerine ise 500’er dolar para ödülü verilirken; izleyiciler de verdikleri oylarla Seyirci Özel Ödülü’nün sahibini belirleyecek. Oylar Braille alfabesi ile basılan pusulalarla da kullanılabilecek. 

PARMAK İZİ SEÇKİSİ

Festival programının yeni bölümü “Parmak İzi”, kendilerine has dilleri ve yaklaşımlarıyla sinema tarihine izlerini bırakan sinemacıları konuk edecek. “Parmak İzi” seçkisinin ilk konuğu ise İngiliz yönetmen Ken Loach.

Seçkide yönetmenin “Umudunu Kaybetme” (The Old Oak), “Kerkenez” (Kes) ve “Yağan Taşlar” (Raining Stones) filmleri gösterilecek. 

KALEYDOSKOP SEÇKİSİ

Dünya sinemasında dikkat çeken ödüllü filmlerdeki izleyicisiyle buluşturacak olan Kaleydoskop seçkisinde; Aaron Rookus’un “Hoşçakal Yabancı” (Goodbye Stranger), Kore-eda Hirokazu’nun “Canavar” (Monster), Ole Giæver’ın “Dereler Özgür Aksın” (Let the River Flow) filmleri yer alıyor.

 BU YILA ÖZEL BÖLÜM: İNSANLIK ONURU

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 75. yılında günümüz dünyasının öne çıkan insan hakları sorunlarına odaklanan seçkide; Mélanie Trugeon’un “Kubra”, Justine Martin’in “Vaha” (Oasis), Santiago Zermeño’nun “Sessizliği Gör” (Regard Silence) filmlerinden oluşan kısa film seçkisi ve Nafiss Nia’nın “Öğleden Sonra” (That Afternoon) isimli uzun metrajlı kurmaca filmi yer alacak.

HERKES İÇİN İNSAN HAKLARI FORUMU

22 Ekim 2023 Pazar günü saat 13:00’teki kısa film seçkinin ardından saat 14:00’te gerçekleşecek forumda, 75 yıl önce ilan edilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden yola çıkarak, bugün eşitliğe ve eşitsizliğe, adalete ve adaletsizliğe nereden bakıldığı tartışılacak.

“Herkes için İnsan Hakları” başlıklı forum, Selen Doğan’ın (İletişimci ve Engelli Hakları Savunucusu) kolaylaştırıcılığında, Gökçer Tahincioğlu (Gazeteci), Bülent Tekin (Türkiye Sağırlar Milli Federasyon Başkanı) ve izleyicilerin katılımıyla gerçekleşecek.

CUMHURİYETE DOĞRU BÖLÜMÜ

Elif Rongen Kaynakçı tarafından, Hollanda’daki tek film mirası ve kültürü müzesi olan ve ilk hareketli görüntülerden en yeni filmlere kadar 55 binden fazla filmden oluşan EYE Filmmuseum’un, uluslararası üne sahip koleksiyonundan yaptığı 9 arşiv filminden oluşan 42 dakikalık özel seçki “Cumhuriyete Doğru”, sesli betimlemeli olarak izleyicilerle buluşacak. Etkinliğin sunumunu Prof. Dr. Ahmet Gürata yapacak. 

Seçkide; “İstanbul ve Haliç” / Türki̇ye (Constantinople and Golden Horn / Türki̇ye), “İstanbul’un Çeşmeleri ̇ve İstanbul’da Türk Kadınları” (Fountains of Constantinople & Turkish Women in Constantinople), “İstanbul, Güney Avrupa’nın En Büyük Şehrinden Görüntüler” (Constantinople: Landscapes of the Largest City in Southern Europe), İzmi̇r (Smyrna), “İzmir – Efes – Selçuk” (Smyrna – Ephesus – Selçuk), “Türkiye – İstanbul – Pathécolor’da İstanbul Çeki̇mleri” (Türki̇ye – Istanbul – Istanbul Shootings at Pathécolor), “Kızılay Çadırı – Gaumont Graphic” (Haber Filmi) [(Gaumont Graphic (Newsreel)], “İsmet Paşa’nın İstanbul’a Varışı Pathé’s Animated Gazette” (Haber Filmi)[Pathé’s Animated Gazette (Newsreel)], “Balkan Savaşı” (Balkan War Compilation) filmleri yer alıyor. 

ÇOCUKLAR İÇİN SEÇKİSİ

Engelsiz Filmler Festivali’nin “Çocuklar İçin” seçkisinde bu yıl; Thorsten Drößler ve Manuel Schroeder’ın “Paolo’nun Mutluluğu”, Britt Raes’in “Luce ve Kaya”, Augusto Schillaci’nin “Atlıkarınca” ve Madeleine Homan’nın “Kürk” filmlerine yer verilecek.

OTİZM DOSTU GÖSTERİM

Otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmelerini sağlayan “Otizm Dostu Gösterim”de bu yıl Çocuklar İçin bölümünde yer alan filmlerin tamamı izleyicilerle buluşacak. Her bir film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilirken, seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecekler.

ÇOCUKLAR İÇİN CANLANDIRMA ATÖLYESİ

Çocukların kendi yarattıkları karakterler ve öykülerle, canlandırma film denemeleri yaptıkları atölye çalışması, 9-12 yaş grubundan sinema meraklılarını canlandırma sanatıyla tanıştırıyor. Katılımcıların kendilerini canlandırma sanatı ile ifade etmelerini sağlayacak atölye, canlandırma sanatçısı Deniz Öcal tarafından 24 Ekim Salı günü saat 10:30’daki “Çocuklar İçin” gösteriminin ardından 12:00–16:00 arasında Goethe-Institut Ankara’da gerçekleştirilecek. Atölyeye kontenjan, 12 katılımcıyla sınırlı.

YARATICI SESLİ BETİMLEME ATÖLYESİ

Dijital sanatçı, yazar ve yapımcı Michael Achtman yürütücülüğünde gerçekleşecek olan Yaratıcı Sesli Betimleme Atölyesi’nde Achtman, sesli betimleme ve film yapımının kesişimine değinecek. Karşılaştırmalı olarak kendi filmlerinin daha önceden yapılmış ve kendi yaptığı sesli betimleme versiyonlarını analiz edeceği atölye, 25 Ekim Salı günü Goethe-Institut Ankara’da herkese açık bir şekilde düzenlenecek.

Festival bu yıl 20-26 Ekim tarihleri arasında Ankara’da Paribu Cineverse ANKAmall, Goethe-Institut’te, 4-5 Kasım’da Eskişehir’de Cinema Pink Kanatlı AVM salonlarında izleyicilerle buluşacak. “Kısa Film Yarışması” kapsamındaki 14 film ise tüm Türkiye’den 20-26 Ekim tarihleri arasında eff2023.muvi.com adresinden de çevrimiçi olarak izlenebilecek.

Paribu Cineverse ANKAmall gösterimleri için biletlere biletinial.com üzerinden 35 TL’ye ulaşılabiliyor. Goethe Institut Ankara ve Eskişehir Cinema Pink Kanatlı AVM’deki tüm gösterim ve etkinlikler ücretsiz gerçekleşecek.

Ödül sahipleri 26 Ekim Perşembe günü Goethe-Institut Ankara’da düzenlenecek ödül töreninde duyurulacak. 

edebiyathaber.net (13 Ekim 2023) 

Yorum yapın