Eleştirilmeye katlanamıyorum!

Şubat 22, 2012

Eleştirilmeye katlanamıyorum!

Çoğu sanatçı yarattığı işler, söylediği sözler nedeniyle iyi ya da kötü muhakkak eleştirirler. Çoğu eleştirilere kulak asmasken bazıları, gücenir hatta öfkelenir. Unutmamak gerekir ki, eleştiri hiçbir zaman masum değildir. Örneğin, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de çok sevilen Paul Auster’ın ülkemize gelmeyi reddetmesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil birçok kişi tarafından eleştirilmiş ve polemiklere neden olmuştu. Bunların yanı sıra Fikri Sabit’in de yorumladığı üzere asparagas haberlerin doğmasına bile neden olmuştu.

İşte eleştiriye katlanamayan bazı yazarların eleştirmenlere cevapları:

Noam Chomsky, kitabını eleştiren John Gray’e sinirli bir şekilde yanıt vermiş: “Gray’in saçma sapan çıkarımı, fazlasıyla gereksiz.”

Alain de Botton ise New York Times gazetesinde kitabını eleştiren Caleb Crain için, “Öleceğim güne kadar senden nefret edeceğim” demiş.

Martin Amis ise onu eleştiren Tibor Fisher’a “alçak ve zavallı” diyor.

Niall Ferguson ise Civilization (Medeniyet) adlı kitabını eleştiren Pankaj Mishra’ya “Bana ırkçı dediği için özür dileyene kadar ona acı çektireceğim… ünlü olmak içinm kendilerinden başarılı olanlara çamur atıyorlar.”

Alice Hoffman ise 2009 yılında, The Story Sisters (Öykü Kardeşleri) adlı kitabınının eleştirilmesi üzerine öfkeli 27 tweet yazmış: “Kitabımı eleştiren Roberta Silman bir moron. Böyle insanlar nasıl kitap eleştirmeni oluyorlar?… Artık önüne gelen eleştirmen oluyor.”

Micheal Chabon’un eşi Ayelet Waldman ise kocasının kitabı hakkında çıkan olumsuz eleştiriler için “Amazon’un aptal eleştimenleri, The Astonishing Secret of Awesome Man (Harika Bir Adamın Şaşırtıcı Sırrı) için, ‘2 yaşındaki bir çocuk için yazılmış gibi’ diyerek kitaba bir yıldız vermişler. Aptallar! Kitap, küçük çocuklar için yazıldı.”

Kaynak: sabitfikir.com (22 Şubat 2012)

Yorum yapın