Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu

Nisan 14, 2023

Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü 2022 Ödülleri, 12 Nisan 2023 Çarşamba günü Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende yayınevi kategorisinde Günışığı Kitaplığı, yazar kategorisinde PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası ödüle değer görülürken Kitabevi Emek Ödülü ise Malatya’da hizmet veren Fidan Kitabevi’ne verildi.

Düşünce ve İfade Özgürlüğü ÖdülleriTürkiye Yayıncılar Birliği tarafından 1995 yılından bu yana her yıl, Türkiye’nin evrensel ölçütlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne bir an önce kavuşması dileğiyle, düşüncelerini ifade etmekten korkmayan isimlere veriliyor. Her yıl bir yayıncı, bir yazar ve bir kitabevine ödül verilmesinin yanı sıra yıllık Yayınlama Özgürlüğü Raporu da tören kapsamında kamuoyuna sunuluyor.
 
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri 2022, 12 Nisan 2023 Çarşamba günü Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk açılış konuşmasında yayıncılığımızın mücadele ettiği temel sorunların başında düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerle birlikte yayınlama özgürlüğü önündeki yasaklar, yasal zorluklar ve baskıların geldiğini söyledi. Kocatürk konuşmasında sansürün yaşamın her alanına yayılması, derinleşmesinin tehlikesine dikkat çekti.
 
YAYINEVİ ÖDÜLÜ: GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI
 
Düşünce ve İfade Özgürlüğü-Yayınevi kategorisinde ödül, Günışığı Kitaplığı’na verildi. Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal plaketini Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün elinden aldı. Mine Soysal konuşmasında “biz, düşünce, ifade ve yayımlama özgürlüğüne gönülden bağlıyız. Her yaştan insanın okurluk haklarını, kitaplara erişme, okuma ya da okumama özgürlüklerini her koşulda savunuyoruz. Kitaplarımızı sevinçle, gururla yayımlamayı sürdürüyoruz. Günışığı Kitaplığı’nın beslendiği kaynak, sanata, bilime, yaratıcı akla, edebiyata, şiire, felsefeye duyduğu hayranlıktır. Bizim verdiğimiz, gelecek kuşaklar için özgürlük mücadelesidir. Barışçıl, adil, eşit, huzurlu bir Dünya için önce kendimize sonra tüm topluma verdiğimiz söz budur” dedi.
 
YAZAR ÖDÜLÜ: PEN TÜRKİYE  VE TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI
 
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri-Yazar kategorisinde ödül, düşünce, ifade ve yazma özgürlüğünün yılmaz savunucusu oldukları için iki yazar örgütüne; PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası’na verildi.
 
PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral plaketini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Volkan Aslan’ın elinden aldı. Oral, konuşmasında “Evet acı çekiyoruz ama mücadeleden de vazgeçmiyoruz.  Korkmuyoruz. Mücadeleyi sürdürdükçe korkmuyoruz. Mücadeleyi sürdürdüğümüz için korkmuyoruz. Yaşama sevincini yok etmeye de yönelik her haksızlığa , her baskıya, her şiddete göğüs gererek,  işimizi en iyi biçimde yapmaya çalıştığımız sürece yalnız olmadığımızı biliyoruz. Çünkü dayanışmanın  gücünü de gördük, bu güce inanıyoruz” diyerek düşünce ve ifade özgürlüğünün önemini vurguladı.
 
Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner plaketini geçtiğimiz yıl verilen Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödülünün sahibi yazar Gülşen İşeri’nin elinden aldı. Özyalçıner konuşmasında  sansür karşısında yürütülen mücadelenin önemine değinerek “gelecek güzel günler kitabın, düşüncenin, insanın özgürleşip çoğalacağı günler olacaktır” dedi. 
 
KİTABEVİ EMEK ÖDÜLÜ: FİDAN KİTABEVİ
 
Yıllardır mesleğini inatla sürdüren bağımsız bir kitapçıya verilen Kitabevi Emek Ödülü ise bu yıl Malatya’da faaliyet gösteren Fidan Kitabevi’ne verildi. Fidan Kitabevi adına ödülü, Türkiye Yayıncılar Birliği Eski İkinci Başkanı Fahri Aral, kitabevinin kurucusu Abdullah Polat’a takdim etti.  Polat konuşmasında “Malatya’da kitap okurlarının, yazarların buluştuğu bir nokta haline geldik. Ama depremde kitabevimiz yıkıldı. Şu an yersiz ve yurtsuzuz ama biz sonuna kadar kitaba olan saygımızı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

edebiyathaber.net (14 Nisan 2023)

Yorum yapın