Dünyaya Engin Geçtan’ın gözleriyle bakmak için

Mart 26, 2021

Dünyaya Engin Geçtan’ın gözleriyle bakmak için

Engin Geçtan ile Timuçin Oral’ın radyo söyleşilerinden oluşan “Dünya Hali” Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tanınmış psikiyatr ve yazar Engin Geçtan’ın meslektaşı, öğrencisi ve dostu Timuçin Oral’la birlikte hazırlayıp sunduğu Dünya Hali belki de artık yürürlükte olmayan bir iletişim anlayışına, birlikte üretmenin, düşünmenin gücüne, birbirinden sonsuzca öğrenmeye, hayatı kabul etmeye, kişisel ve toplumsal tarihimize, birey olmaya ve elbette, “dünyadaki meraksızlık sendromu”na dair bize bugün de çok şey söylüyor.

Engin Geçtan’ın Punta Arenas’tan Kuzey buzullarına, Patagonya’nın sonsuzluğundan Copacabana Plajı’nın dalga seslerine uzanan seyahatlerinden biriktirdikleri, hem Türkiye’ye hem de dünyaya dair altını çizdiği anekdotlar, 2000’li yılların başında insanlığın ve yaşamlarımızın geniş perspektifli bir resmini çiziyor.

Dünya Hali‘yle hem zamanda hem de kendi içimizde çıktığımız bu benzersiz yolculukta dünyaya Engin Geçtan’ın gözleriyle bakmak, yaratıcılığın, dünyaya inanmanın ve coşkuyla yaşamanın her koşulda mümkün olduğunu gösteriyor bizlere.

Dizi: Başvuru Kitaplığı
Tür: Söyleşi
Sayfa sayısı: 328
Fiyat: 40,00 TL         

ENGİN GEÇTAN, 1932’de İzmir’de doğdu. 1956’da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra uzmanlık eğitimi için ABD’ye gidip New York ve Columbia üniversitelerinde öğrenim gördü. 1968’de doçent, 1974’te profesör oldu. ODTÜ, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Psikiyatri üzerine yazdığı ama meslek dışı okuyucular tarafından da ilgiyle karşılanan Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar (1974), Psikanaliz ve Sonrası (1980), İnsan Olmak (1982), Varoluş ve Psikiyatri (1987), Çağdaş Yaşam ve Normaldışı Davranışlar (1988), Kimbilir? (1998), Hayat (2002), Zamane (2010), Orada, Bir Arada (2017) adlı kitaplarında, tam olarak böyle tanımlamasa da, varoluşçu psikiyatri ve psikanalitik düşünceye yer verdi. Akademik çalışmalarının dışında, bir kurgu yazarı olarak da tanındığı, Kırmızı Kitap (1993), Dersaadet’te Dans (1995), Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz? (1997), Kızarmış Palamutun Kokusu (2001), Tren (2004), Kuru Su (2008), Mesela Saat Onda (2012) adlı romanları yazdı. Söyleşi biçiminde yazılan Seyyar (2005) ile anı-deneme tarzındaki Rastgele Ben (2014) otobiyografik nitelikli olan kitaplarıdır. İyi bir gezgin, müzik, sinema ve tiyatro izleyicisi de olan Geçtan, destekçisi ve kurulduğu yıldan beri dönem dönem programcısı olduğu Açık Radyo’da birinci ve ikinci yayın dönemlerinde tek başına, dokuzuncu, onuncu ve on ikinci yayın dönemlerinde de ortaklarıyla programlar yaptı. 19 Şubat 2018’de kaybettiğimiz Engin Geçtan’ın kitapları Metis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

TİMUÇİN ORAL, 1960’ta Kırşehir’de doğdu. 1984’te Uludağ Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Artvin’in Şavşat ve Arhavi ilçelerindeki zorunlu hizmetin ardından uzmanlık eğitimini Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tamamlayarak 1990 yılında psikiyatri uzmanı, 1995’te doçent oldu. Uzman, servis sorumlusu, klinik şefi olarak çalıştığı 20 yılın ardından 2009’da emekli oldu. Yeditepe Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinde sözleşmeli, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde kadrolu öğretim üyesi olarak çalıştı. Boğaziçi Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora Programı’nda psikofarmakoloji dersleri verdi. 2013’te profesör oldu. İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu’nda, Türkiye Psikiyatri Derneği’nin (TPD) çeşitli organlarında görev yaptı. 2016-2018 arasında TPD genel başkanı olarak çalıştı. Bilimsel makale, monografi ve kitap bölümleri ile eş yazarı olduğu Araştırma ve Klinik Uygulamada Biyolojik Psikiyatri-Duygudurum Bozuklukları adlı bir de kitabı bulunmaktadır. Akademik çalışmalarının yanı sıra seyahat, fotoğraf ve ahşap oyma gibi merakları da vardır. İhtisasının ilk günlerinden beri yakından izlediği Engin Geçtan gibi destekçisi ve ve dönem dönem programcısı olduğu Açık Radyo’da, Dünya Hali‘nin yanı sıra Şenol Ayla ile Sanat Uzun İlham Sonsuz programını yapmıştır. Halen İstanbul’da serbest hekim olarak çalışmaktadır.

edebiyathaber.net (26 Mart 2021)

Yorum yapın