Dostoyevski’nin iki öyküsünden oluşan bir kitap

Aralık 19, 2022

Dostoyevski’nin iki öyküsünden oluşan bir kitap

Dostoyevski’nin iki öyküsünü bir araya getiren “Timsah”, Ayşe Hacıhasanoğlu çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

1865’te yayımlanan “Timsah” ve 1877’de yayımlanan “Gülünç Bir Adamın Düşü” öykülerini bir araya getiren derleme okurla buluşuyor. 

Rus ve dünya edebiyatına sayısız büyük eser kazandıran Dostoyevski’nin en çarpıcı eserleri arasından seçtiğimiz “Timsah” ve “Gülünç Bir Adamın Düşü” öyküleri bu derlemede yer alıyor. “Timsah” yazarın mizah anlayışını en çok hissettirdiği öyküsü, “Gülünç Bir Adamın Düşü” ise Dostoyevski okurunun aşina olmadığı bir umut ışığı yakıyor.
 
1865 yılında yazarın, kardeşiyle birlikte çıkardığı Vremya dergisinde yayımladığı “Timsah” absürd öğeler taşıyan bir öykü: Eşiyle timsah gösterisini izlemeye giden İvan Matyeviç beklenmedik bir şekilde hayvana yem oluverir; ancak belki de bir timsahın içinde yaşamak sanıldığı kadar kötü değildir… Yazarın ölmeden önce yazdığı son öykü “Gülünç Bir Adamın Düşü” ise, büyük eserlerindeki tüm karakteristik özellikleri bir arada taşıması ve iyimser mesajlar veren tek eseri olmasıyla diğerlerinden ayrışır.

#kısaklasikler #rusklasikleri #toplumsaleleştiri #alaycılık #umut

Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 88
Fiyat: 30.00 TL

Fyodor Dostoyevski’nin Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:
Budala, 1982
Amcanın Düşü, 1994
Tatsız Bir Olay, 2005
Beyaz Geceler, 2009
Karamazov Kardeşler, 2010
Öteki, 2010
Yeraltından Notlar, 2011
Yufka Yürek, 2011
Ölüler Evinden Notlar, 2012
İnsancıklar, 2014
Uysal Kız, 2020
Kumarbaz, 2021
Ev Sahibesi, 2021

FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ, 1821’de Moskova’da doğdu. Petersburg Askerî Mühendislik Okulu’nu bitirdikten kısa bir süre sonra edebiyatla uğraşmak için askerlikten ayrıldı. İlk romanı İnsancıklar (1846), dönemin ünlü eleştirmeni Belinski’den büyük övgü aldı. Daha sonra devlet düzenini yıkmaya çalıştığı gerekçesiyle tutuklandı; ölüm cezası, Sibirya’da dört yıl ağır hapse ve dört yıl askerlik hizmetine çevrildi. Dergiler çıkardığı ve Avrupa’ya gittiği dönemde hayatında bir talihsizlik dizisi başladı, eşini, kardeşini kaybetti. Alacaklılarının tehditleri üzerine, bir yayıncıdan aldığı borçla Avrupa’ya kaçtı. Suç ve Ceza‘yı (1866) yazmaya başladı ve onun için aldığı avansla Rusya’ya döndü. Önce Kumarbaz (1866) romanını yayımladı. Aynı yıl tamamladığı Suç ve Ceza, eleştirmenleri ve okurları hemen büyüledi. 1867’de asistanı Anna Snitkina’yla evlenerek yeniden yurtdışına çıktı; dört yıl Rusya’dan uzak kaldı. Alçaltıcı bir yoksulluk içinde geçen bu dönem boyunca ülkeden ülkeye dolaştı. Dostoyevski, bu ağır yaşam koşulları altında da sendelemeyerek ikinci başyapıtı Budala‘yı (1869) yazdı. Budala‘yı, 1870’te Ebedî Koca, 1872’de Ecinniler, 1875’te Delikanlı izledi. Karamazov Kardeşler‘i (1879-1880) yazmaya başladığında, artık ülke çapında tanınan ünlü bir yazardı. 1881’de Petersburg’da ölen Dostoyevski, Batılı ülkelerin edebiyat ve düşün yaşamında önemli bir rol oynamış, özellikle varoluşçuluğun temel kaynaklarından biri sayılmıştır.

AYŞE HACIHASANOĞLU, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü 1973 yılında bitirdikten sonra yedi yıl çevirmen olarak SSCB Büyükelçiliği Basın Bürosu’nda çalıştı. Bu dönemde Ekim Devrimi SonrasıTürkiye Tarihi ve Bir Karagün Dostluğu çevirileri yayımlandı. Dostoyevski’den Karamazov Kardeşler ve Uysal Kız; Tolstoy’dan kısa öyküler, Kafkas Esiri ve Diriliş; Turgenyev’den Babalar ve Oğullar; Gorki’den seçme öyküler, Makar ÇudraBozkırdaSeyircilerAmerika’dan İtalya’yaEdebi Portreler ve Aleksandr Bogdanov’dan Kızıl Yıldız çevirileri arasındadır.

edebiyathaber.net (19 Aralık 2022)

Yorum yapın