Doğa sevgisi, çocuklar ve kitaplar | Meryem Ermeydan

Aralık 22, 2020

Doğa sevgisi, çocuklar ve kitaplar | Meryem Ermeydan

Çocuklara erken yaşta çevre bilinci oluşturmak onların geleceğine, dünyamızın geleceğine yapılan en büyük yatırımdır. Çocuklar, içinde yaşadıkları dünyayı tanıyıp ona saygı duymayı ve onunla ilgilenmeyi küçük yaşlardan itibaren öğrenirse sonraki nesiller de yaşadıkları çevreyi korumaya özen gösterir. Doğanın doğal savunucuları olurlar. Aslında geçmişten bugüne ve geleceğe, hepimiz birbirimize bağlıyız.

Biz insanlar bu dünyada yalnız yaşamıyoruz. Bitkiler, hayvanlar, su, hava ve toprak gibi diğer doğal varlıklarla birlikte ekosistemin bir parçasını oluşturuyoruz. Hep birlikte bir anlam kazanıyoruz.

Bu zincirin bir halkası olan insan, yok etme ve yaratma gücüne sahip. Var olanı korumaya, onarmaya odaklanmalıyız. Bugün ve yarın için sadece yaşadığımız çevreye değil, dünyanın tamamına saygı duymayı öğrenmemiz ve öğretmemiz gerekir ki dünyamızı yok etmeyelim.

Çocuklara çevre bilinci kazandırmak için nerden başlayabiliriz? Çocukların doğayı sevmeleri ve doğayla bağ kurmaları için yaşadıkları çevreyi keşfetmeleri, yaşadıkları çevreyi tanımaları gerekir. Çocukların etkili öğrenme yöntemi, yetişkinlerin onlara rol model olmasıdır. Bizim çevreye karşı gösterdiğimiz tutum ve davranışları çocuklar gözlemleyerek uygulamaya geçer. Biz çevreyi önemsiyor ve onu koruyorsak çocuklarımız da çevreye karşı duyarlı bireyler olurlar. Öncelikli adım olarak var olanı koruyarak başlamak iyi bir fikir olabilir.

Konuyla ilgili kitaplar:

Minik Tohum / Eric Carle / Kuraldışı Yayınları

Meraklı Bahçe / Peter Brown / Hep Kitap

Teneke Orman / Helen Ward / Remzi Kitabevi

Cömert Ağaç / Shel Silverstein / Bulut Yayınları

Canım Ağacım / Jacques Goldstyn / Can Çocuk Yayınları

Nerede Bu Fil? / Barroux / Redhouse Kidz

Nerede Bu Denizyıldızı? / Barroux / Redhouse Kidz

Böğürtlen Cini ve Sarı Gaga / Feridun Oral / YKY

Ağaçların Yetiştiği Bina / Kang-mi YOON / Koç Üniversitesi Yayınları

Meryem Ermeydan – edebiyathaber.net (22 Aralık 2020)

Yorum yapın