Dikkate değer bir deneme kitabı: “Gün Yüzüne Dökülenler”

Şubat 25, 2022

Dikkate değer bir deneme kitabı: “Gün Yüzüne Dökülenler”

Umut Özkan’ın “Gün Yüzüne Dökülenler” adlı kitabı Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Son yıllarda yaşadığımız ve unutmak istediğimiz günlerin sayısı çok fazla… Neredeyse her alanda kötü haberler alıyor, en başta sağlığımız olmak üzere pek çok farklı konuda sınavlar veriyoruz. İnsanlığın bu kötü günleri de arkasında bırakacağı umuduna tutunmak, gelecek güzel günlere inancımızı kaybetmemek istiyoruz. Bunun için ise hatırlamak zorundayız. Bu zamana nasıl geldiğimizi, nerelerden geçtiğimizi, neleri başardığımızı… Elbette başarısızlıklarımızı da unutmamalıyız, yanlışlarımıza da tekrar bakmalı ve dersimizi almalıyız. 

Umut Özkan tam da bunun için kalemine sarılıyor ve bizlere hafızalarımızı tazelememiz için toplumsal, güncel, politik pek çok konu üzerinden bir perspektif sunuyor. 

“Unutmak insana özgüdür. Hatırlamak ve unutturmamak için bu kitabı kaleme aldım.”

Arka Kapak Yazısı:

“Mahallemizde solun bütün renkleri vardı. Karşı mahallede ise sağın tek rengi hâkimdi. Havanın kurşun gibi ağır olduğu günlerdi. Hepsi yirmili yaşlarda, kendi düşüncesinde; ilkeli, idealist ve dürüsttü. Renkli mahalle daha eşit, daha özgür, daha mutlu bir ülke istiyordu. Karşı mahallede şu düşünce hâkimdi: ‘Komünizm bu bahar geldi gelecek, bu renkli mahallenin gençleri var ya onlar getirecek. Ölürüz de buna izin vermeyiz’ diyorlardı. Yıllar geçti ne komünizm geldi ne de başka bir şey. 12 Eylül 1980’de, sokağımızda Evren’in hışmına uğramayan kalmamıştı. Buna rağmen bu toprakları çok seven insanların içinde yaşıyorduk.”

Umut Özkan’ın 2019-2021 yılları arasında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan yazılarından derlenen Gün Yüzüne Dökülenler, Köy Enstitüleri’nden türkülere, halk edebiyatının izlerinden yazar anılarına kadar güncel-politik pek çok konuya değiniyor. Umut Özkan’ın önsözde de dediği gibi:

“Sözler gün yüzüne döküldüğünde dilimden kelimeler dökülüverir. Söz uçar yazı kalır…”

Yazar Hakkında: 

Umut ÖZKAN, 1972 yılında, Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da, yüksek öğrenimini Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Anadolu’nun değişik il ve ilçelerinde Türkçe öğretmenliği yaptı. Yazıları Hürriyet Gösteri Sanat dergisi, Çağdaş Türk Dili, Deliler Teknesi, Çayyolu, Berfin Bahar, Türkü Life, Halk Edebiyatı, KE dergilerinde ve Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlandı. Halen eğitimci olarak hayatına devam etmektedir. Söz Uçar adlı bir kitabı vardır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

edebiyathaber.net (25 Şubat 2022)

Yorum yapın