Deniz Yüce Başarır’ın yeni konuğu Begüm Kovulmaz

Temmuz 14, 2020

Deniz Yüce Başarır’ın yeni konuğu Begüm Kovulmaz

Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” podcast’inin yeni bölümünde; ABD’de George Floyd’un bir polis memuru tarafından öldürülmesinden yola çıkarak bu kez edebiyat aracılığıyla ırkçılığın ve ayrımcılığın geçmişine bir göz atıyor.

Başarır, iki kez Pulitzer Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Colson Whitehead’in Yeraltı Demiryolu adlı romanını, çevirmeni Begüm Kovulmaz ile birlikte ele alıyor. İkili 19. yüzyılda bir plantasyondan kaçmayı başaran köle kız Cora’nın romana konu olan hikâyesini, Floyd’un ölümüyle bağlantılı olarak konuşurken deneyimli yayıncı, “Ses 19. yüzyıldan geliyor, 21. yüzyılda yankılanıyor: ‘Lütfen, nefes alamıyorum.’ Başka kelimelerle, başka cümlelerle ama aynı duygularla yankılanıyor.” diyor. 

ABD’de George Floyd isimli siyahi vatandaşın bir polis memuru tarafından öldürülmesinin ardından başlayan olaylar, tüm dünyanın gündeminde yer alırken, ortalık durulmak bilmiyor. Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır da sohbetle bilgiyi buluşturan “Ben Okurum” podcast’inin yeni bölümünde, edebiyat aracılığıyla ırkçılığın, ayrımcılığın geçmişine bir göz atmak için yola çıkıyor.

“Ben Okurum”un yeni bölümünün odağına, Yeraltı Demiryolu ve Nickel Çocukları adlı son iki romanıyla iki kez Pulitzer Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Colson Whitehead ve 19. yüzyılda bir plantasyondan kaçmayı başaran köle kız Cora’nın hikâyesini anlattığı Yeraltı Demiryolu adlı başyapıtı yerleşiyor. O dönemde Amerika’nın Kuzey eyaletlerinde yaşayan ve kölelik sisteminin bitmesi gerektiğini inanan insanların, Güney’deki kölelere yardım elini uzatmak için kurdukları gizli bir örgütün adından yola çıkan Yeraltı Demiryolu’nu konuşurken Başarır’a, her iki kitabın da çevirmeni olan Begüm Kovulmaz eşlik ediyor. “Ben Okurum”da hep olduğu Başarır’ın seslendirdiği bölümler de dinleyenleri yazarın dünyasına davet ediyor.

Begüm Kovulmaz, “Siyahların Amerika’daki tarihini geçmişin hakkını vererek anlatan bir kitap” diye tanımladığı Yeraltı Demiryolu’nun hem anlatı, hem dil hem de görsel açıdan çok güçlü bir roman olduğunu belirtirken çok kalıcı bir kitap olacağına inandığını ifade ediyor. Kölelik tarihine dair çarpıcı gerçeklerin de konuşulduğu bölümde Kovulmaz, “Köle devriyeleri, bugün Güney eyaletlerindeki polis gücünün atası olarak kabul edilebilir. Hatta Colson Whitehead bazı diyalogları polisle kendi arasında geçen diyaloglardan ilham alarak yazmış.” diyor ve ekliyor: “O zamanlar köle devriyelerinin yaptığı muameleyi bugün de polisler yapıyor siyahlara.”

Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (14 Temmuz 2020)

Yorum yapın