Cüneyt Cebenoyan’dan “Erguvani İstimbot”

Eylül 14, 2023

Cüneyt Cebenoyan’dan “Erguvani İstimbot”

Cüneyt Cebenoyan’ın “Erguvani İstimbot” adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Cüneyt Cebenoyan: “Yaptığım en iyi iş Erguvani İstimbot programı olabilir”

3 Ağustos 2019’da çok erken yitirdiğimiz gazeteci, yazar, film eleştirmeni, sinema yazarı, radyocu Cüneyt Cebenoyan’ın doğum gününü, Açık Radyo’da uzun süre yayınlanan Erguvani İstimbot programının kayıtlarından derlenen ve dostlarının özverisi ile şekillenen aynı adlı kitapla kutluyoruz.

Her şey Cüneyt Cebenoyan’ın, Altyazı dergisinin 150. özel sayısı için bugün izine rastlanamayan ama sessiz sinema oyunlarının vazgeçilmezi “Erguvani İstimbot” filmi hakkında “0yunbaz” bir yazı kaleme almasıyla başlar. Sinemamızın sessiz klasiği “Erguvani İstimbot”un anlatıldığı bu yazıdan sonra Açık Radyo’da uzun haftalar sürecek bir sohbet dizisi başlar…

Erguvani İstimbot adlı bu radyo programında Cüneyt Cebenoyan ve konuğu, konuğun seçtiği bir film üzerine sohbet ederler. Film ve sohbetin bizi nereye götüreceğini önceden kestirmek zordur. Ufkun açık olduğu, konunun Osmanlı’da kölelikten bağlanma kuramına, ’68 olaylarından sanat ve politikaya uzanabildiği her programın yepyeni keşifler ve bambaşka konular vadettiği bir yolculuktur bu.

Program 2014-2016 yıllarında yolcularını her pazartesi günü radyoları aracılığıyla sefere çıkarır. Sanat ve akademi ve düşünce dünyasından kimler yer almaz ki bu seferlerde; Alberto Manguel, Cevat Çapan, Tayfun Pirselimoğlu, Ümit Ünal, Sami Şekeroğlu, Talat Parman, Onur Ünlü, Yankı Yazgan, Barış Pirhasan, Ercan Kesal, Mahmut Fazıl Coşkun, Zeynep Dadak, İskender Savaşır, Bülent Somay yalnızca birkaçı.

Şimdi Erguvani İstimbot’un tüm seferleri bir kitapta toplandı. Her şey Cüneyt’e yakışır bir şekilde imece usulü yapıldı. Dostları tarafından deşifre edilen programlar kızı Elif ve arkadaşı Sıla Tanilli’nin editörlüğü ile kitap haline getirildi. Dostları Tayfun Pirselimoğlu ve Ömer Madra’nın sunuşları, Ceren Oykut’un çizimiyle Doğan Kitap tarafından basıldı. Cebenoyan’ın anısını yaşatmak ve Erguvani İstimbot’un seyahatine herkesin katılabilmesi için…

Kitabın telif geliri Bütün Çocuklar Bizim Derneği’ne, Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları’nda kullanılmak üzere bağışlanacaktır.

Yazar hakkında

Cüneyt Cebenoyan, 16 Eylül 1960’ta Ankara’da doğdu. Sankt Georg Avusturya Lisesi’ni, ardından Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Britannica Ansiklopedisi’nde, çeşitli dergi ve gazetelerde çalıştı. Profesyonel turist rehberliği ve CNN Türk’te haber editörlüğü yaptı. Express ve Roll dergilerinde politika, müzik ve sinema yazıları, kuruluşundan itibaren BirGün gazetesinde haftalık sinema yazıları yazdı. Aralarında Milliyet Sanat ve Altyazı gibi dergilerin de bulunduğu birçok dergide sinema yazıları yayımlandı. SİYAD (Sinema Yazarları Derneği), FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) ve NETPAC (Asya Sinemasını Teşvik Ağı) üyesi olarak yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda film festivalinde jüri üyeliği, moderatörlük ve panelistlik yaptı. Dar Elbise, Gözümün Nuru ve Hayatboyu filmlerinde oynadı. Açık Radyo’da yayınlanan “Erkekler, Kadınlar ve Rock’n Roll”, “Ahtapotun Bahçesi”, “Ahtapotun Arka Bahçesi” ve “Erguvani İstimbot” programlarını hazırladı ve sundu. Toplumsal Bellek Platformu üyesi olarak Türkiye’de teröre ve aydın cinayetlerine karşı mücadele etti. Çeşitli yayın organlarında bu yönde yazıları yayımlandı. 3 Ağustos 2019’da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

edebiyathaber.net (14 Eylül 2023)

Yorum yapın