Çocuk yetiştirme konusunda tüm merak edilenler bu kitapta

Aralık 23, 2021

Çocuk yetiştirme konusunda tüm merak edilenler bu kitapta

Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un, Doç. Dr. Emre Dorman ile söyleşisinden ortaya çıkan Her Koşulda Ebeveynlik, Epsilon Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gelişimsel psikoloji profesörü ve klinik psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, Her Koşulda Ebeveynlik’te Dorman’ın sorularını sade ve anlaşılır bir dille yanıtlıyor, güncel psikoloji bilgisiyle çocuk gelişimine dair merak edilen konulara ışık tutuyor. Odağına, çocuğun gelişiminin ve psikolojik iyiliğinin nasıl destekleyebileceğini alan Her Koşulda Ebeveynlik, anne-babalar ve çocuğun yetişmesinde rolü olan tüm yetişkinler için bir başvuru kitabı niteliği taşıyor. 

Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, çocuk psikolojisi ve gelişimi üzerine yaptığı bilimsel ve uygulamalı çalışmalarıyla tanınıyor. Selçuk çalışmalarında, çocuk ve gençlerin psikolojik sağlığına ve gelişimine etki eden ebeveyn tutumlarını ve diğer çevresel unsurları inceliyor, bu konularda seminer ve eğitimler veriyor.

İnsan doğası ve gelişim süreçleri üzerine kaleme aldığı ilk kitabı İnsan Her Koşulda’yı 2019 yılında yayımlayan Ayşe Bilge Selçuk, Her Koşulda Ebeveynlik’te bu defa, felsefe ve din bilimleri alanındaki çalışmalarının yanı sıra “Aklımdaki Sorular” isimli televizyon programıyla tanınan Doç. Dr. Emre Dorman’ın sorularını yanıtlıyor. Epsilon’un psikoloji literatürüne kazandırdığı kitapta ikilinin söyleşisi, çocuk yetiştirirken bilinmesi gereken önemli bilgilerin altını tek tek çiziyor.

Her Koşulda Ebeveynlik, bilgi kirliliğinin çok olduğu bir konuda, çocuk yetiştirme konusunda merak edilenleri en yetkin ağızdan anlatıyor. Çocuğun gelişiminde mizacın yerinden kaygılı mizaç ile kaygı bozukluğu arasındaki farka; okul başarısının nasıl destekleneceğinden duygu kontrol becerisine; otoriter ebeveynliğin sakıncalarından ebeveynlikte doğru bilinen yanlışlara akıllardaki birçok sorunun yanıtları, Her Koşulda Ebeveynlik’te okurları bekliyor. 
Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’la Doç. Dr. Emre Dorman’ın sohbetinden ortaya çıkan Her Koşulda Ebeveynlik kitabı, Epsilon logosuyla raflarda ve internet satış sitelerinde!

PROF. DR. AYŞE BİLGE SELÇUK HAKKINDA

Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde dereceyle tamamladı. Yüksek lisans eğitimi döneminde, anayasa hukuku profesörü Mümtaz Soysal’ın sosyal araştırma asistanı olarak çalıştı; TBMM’deki danışman kadrosunda görev yaptı. Ardından Avustralya’ya giderek Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin bursu ile Melbourne Üniversitesi Psikoloji ve Davranış Bilimleri Bölümü’nden gelişimsel psikoloji doktorasını aldı. Doktorası sırasında Avustralya Aile Çalışmaları Enstitüsü Başkanı ve Avustralya Mizaç Projesi’nin baş araştırmacılarından Prof. Ann Sanson’la çalıştı. Çok sayıda bebeğin gelişiminin otuz beş yıl boyunca takip edildiği, kişisel, ailesel ve çevresel unsurların psikososyal gelişime etkilerinin incelendiği bu projede araştırma asistanı olarak görev yaptı.

2003’te Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.

2012’de beraber araştırma yaptığı öğrenci ve meslektaşlarını Çocuk ve Aile Çalışmaları Laboratuvarı ismi altında bir araya getirdi; burada yürütülen bilimsel ve uygulamalı çalışmaların mentorluğunu üstlendi. Gelişimsel psikolojide profesör olduktan sonra, klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yaptı. Uzmanlık alanları çocukluk ve ergenlikte bilişsel-sosyal-duygusal gelişim, mizaç-kişilik, psikolojik sağlamlık, ebeveynlik ve mizaca uygun çocuk yetiştirme olan Ayşe Bilge Selçuk çalışmalarında, çocuk ve gençlerin psikolojik sağlığına ve gelişimine etki eden ebeveyn tutumlarını ve diğer çevresel unsurları inceliyor, bu konularda seminer ve eğitimler veriyor.

Bilimsel dergi ve kitaplarda yer alan çok sayıda yayını ve kongre konuşması olan Ayşe Bilge Selçuk, Ana-Babalık: Kuram ve Araştırma kitabının editörlerinden. İnsan doğası ve gelişim süreçleri üzerine kaleme aldığı ilk kitabı İnsan Her Koşulda 2019 yılında yayımlandı. Çocukların psikolojik gelişimi ve sağlığına yönelik araştırmaları sebebiyle Ayşe Bilge Selçuk’a 2015-2018’de Queensland Üniversitesi tarafından Onursal Kıdemli Araştırmacı unvanı, 2009 yılında Prof. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Ödülü verildi. 

Ayşe Bilge Selçuk, toplum ve çocuk için fayda üreten farklı çalışmalara zaman ayırabilmek için Koç Üniversitesi’ndeki akademisyenlik hayatını 2022’de tamamladı. Halen Korto Psikoloji’de psikolog olarak anne-babalar ve ailelerle çalışıyor ve ebeveynlere danışmanlık veriyor.

DOÇ. DR. EMRE DORMAN HAKKINDA 

Doç. Dr. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Temel İslâm Bilimleri Kelâm Bilim Dalı’nda hazırladığı Tanrı’nın Varlığının Kanıtlanmasında Kullanılan Modern Deliller: İnsancı İlke Örneği başlıklı tezi ile yüksek lisans, Deizm ve Eleştirisi: Tarihsel ve Teolojik Bir Yaklaşım başlıklı tezi ile de doktora çalışmasını tamamladı. Felsefe ve Din Bilimleri alanında doçent oldu.

Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Din Felsefesi ve İslam Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslâm Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte; teoloji, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. İnsanlar Uyurlar Ölünce Uyanırlar (2011), Kur’ân-ı Kerîm’deki Temel Emirler ve Yasaklar (2011), Modern Bilim: “Tanrı Var” (2011), People Are Asleep They Wake Up When They Die (2012), Duanız Olmasa Ne ÖneminizVar? (2013), Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu (2014), Din Neden Gereklidir? (2015), Allah’a Öğretilen Din (2016), Allah’ın Parmak İzi (2016), Kendini Kınayan Nefis (2017), İslam Ne Değildir (2018), Ayetler ve Dualar ile Allah’ın Rahmeti (2019), Teolojik ve Felsefi Açıdan Din Ahlak İlişkisi (2019), Teolojik ve Felsefi Açıdan Din Bilim İlişkisi (2019), 101 Soruda Kur’an: Dini Konularda En Çok Merak Edilen Sorular (2021) isimli kitapları yayımlanmıştır.

edebiyathaber.net (23 Aralık 2021)

Yorum yapın