Çocuk kitaplarına yeni soluk: Hippo Kitap yayın hayatına başladı

Eylül 13, 2019

Çocuk kitaplarına yeni soluk: Hippo Kitap yayın hayatına başladı

Çocuk edebiyatında yeni bir soluk olacak  Hippo Kitap, yayın hayatına başladı.

Tanıtım bülteninden:

Çocuklara gelecekte olacakları öngörülen insanlar değil bugünkü halleriyle, çocuk oldukları için değer veren Hippo Kitap, her biri birbirinden güzel kitaplarıyla yayın hayatına atılıyor. Yayınevinin ilk kitapları, Litvancadan çevrilen ve dünyada büyük ilgi gören Mutluluk Bir Tilkidir ile Fransızcadan çevrilen Küçük Okul Çantası Büyük Macera20 Eylül’de kitapçılarda olacak. www.hippokitap.com internet sitesinden de ulaşılabilecek olan Hippo, Türkiye’de giderek gelişmekte olan çocuk yayıncılığı literatürünü zenginleştirmeyi hedefliyor.

Hippo Kitap, çocukların tam da şimdi, çocukluk halleriyle var oldukları vurgusuyla yola çıkıyor. Yaygın görüş olan çocuğun gelecekte tamamlanacağı, o zamana kadar da şekillendirilmesi, yoğrulması gereken küçük insanlar oldukları fikrine itiraz ediyor. Aras Yayıncılık tarafından geliştirilen bir yayıncılık girişimi olan Hippo’nun  hareket noktası, üstten bakmayan, didaktik olmayan, öğretici konumundan sıyrılmış, edebi değeri yüksek, alt metinleri zengin, söz söyleyen ve fikri olan kitapları çocuklarla buluşturmak. Aras Yayıncılık’ın 25 yıllık yayıncılık birikimini arkasına alan Hippo’nun çocuk edebiyatına bakışı, çocuğa bakışıyla iç içe. Çocuk kitaplarının her yaşa hitap ettiğine düşünen Hippo ekibi, yetişkinlerin de bu kitapların sayfalarında gezinirken keyif alacağına inanıyor.

Hippo Kitap’ın temelleri yaklaşık iki yıl önce atıldı. Çocuklar, dünyadan ve Türkiye’den en güzel çocuk kitapları, bu alanda yapılan hatalar ve eksikliklerden yola çıkan sohbet ve tartışmalar, Hippo’nun ne tür kitaplar yayımlayacağını şekillendiren ilk adımlar oldu. Bu adımları, yayınevinin adının ve logosunun belirlenmesi izledi. Dünyanın dört bir yanında yayımlanmış çocuk kitapları incelendi, sayısız telif yazışması yapıldı ve nihayet Hippo, yayın programının oluşmasının ardından ilk kitaplarıyla okurunun karşısına çıkmaya hazır hale geldi.

Hippo 2019-2020 yayın yılında, çocuk ve yetişkin okura farklı bakış açıları sunan, duyguların cinsiyetinin olmadığını hatırlatan, çocukları oyuna davet eden, onların elinden tutup hayal evrenine balıklama dalan, okula başlamaya, büyümeye, gündelik olaylara dair endişelere değinen, çeşitli kitlesel ve evrensel sorunlara vurgu yapan kitaplarla raflarda olacak. Konu ve tema sınırlaması olmaksızın metin ve resimleriyle koca bir evreni sayfalara sığdıran 3-8 ve 8-12 yaş arası kitapları birbirinin peşi sıra sunacak. Kurgu eserlerin yanında, kurgu dışı kategoride de eğlenceli,çocukların okuma ve düşünme sürecine dahil olduğu interaktif kitaplar yayınevinin programının bir parçası olacak.

Hippo’nun yayın ekibi, çocuk kitabı yazarı ve editörü Ezgi Berk, editör ve çevirmen Lora Sarı, grafik tasarımcı Melisa Arsenyan ve bu ekibi aynı çatı altında buluşturan, Hippo yayın yönetmeni Rober Koptaş’tan oluşuyor. Hippo’nun mutlu bir hipopotamı simgeleyen neşeli logosu ise tasarımcı Ece Çiftçi’nin eseri.

Hippo’nun ilk kitapları

 Mutluluk Bir Tilkidir

EvelinaDaciūtė

AušraKiudulaitė

Büyük bir parktaki dev bir ağaçta ailesiyle birlikte yaşayan Povilas, ormanın içinden geçen ve kimselerin tercih etmediği patikayı keşfeden, burada yürümekten keyif alan ve uzun uzun etrafı seyreden bir çocuktur. Bir gün, bu yol üzerinde bir tilkiyle karşılaşır, üstelik bu tilki salıncakta sallanıyordur. Tilkiyle Povilas’ın gün geçtikçe güçlenen bağı dostluğa dönüşür ama bir kötü haber gelir Povilas’ın evinden: Ailesi başka bir şehre taşınmaya karar vermiştir! Acaba Povilas ve tilkinin yolları ayrılacak mı, yoksa arkadaşlar görüşmenin bir yolunu bulacak mı?Çocukların yaşadığı gündelik sorunlara ve dünyaya çocuk gözüyle bakmamızı sağlayan naif olduğu kadar derin bir hikâye.

 

Küçük Okul Çantası Büyük Macera

GéraldineCollet

Kerascoët

Bir çocuğun okul gününe uyanışındaniyi geceler öpücüğüyle uykuya dalışına kadar geçen gününe tanık oluyoruzKüçük Okul Çantası Büyük Macera’da. Belki üzerine fazla düşünmediğimiz, belki de önemsemediğimiz o sıradan gün, bir çocuk için aslında sıradan mıdır? Her yeni okul günü bambaşka bir eğlence ya da endişe nedeni midir? Her sayfada minicik anların yarattığı kocaman duygular sade, şiirsel cümleler ve bir o kadar çarpıcı resimlerle yansıyor okura.

 

Jill ve Mutsuz Ejderha

LesleyBarnes

Jill, okuduğu kitabın son sayfasındaki “Sonsuza dek mutlu yaşadılar,” cümlesinden şüphelenir, zira kitaptaki ejderha pek mutlu görünmemektedir. Bunun üzerine ejderhanın derdini dinler ve onu kendi dünyasına davet eder. Ama bu ejderhanın sorununu çözmez, aksine şimdi ejderha daha da mutsuzdur. Acaba Jill, ejderhanın kendi dünyasında mutlu olacağı bir çözüm bulabilecek midir?

www.hippokitap.com,

[email protected]

Instagram: @hippokitap

Twitter: @HippoKitap

edebiyathaber.net (13 Eylül 2019)

Yorum yapın