Çizmeli Kedi masalını bir de Erich Kästner’den dinleyin

Aralık 7, 2016

Çizmeli Kedi masalını bir de Erich Kästner’den dinleyin

cizmeli_kedi_kapak.inddErich Kästner’in yeniden yorumladığı Çizmeli Kedi, Genç Osman Yavaş’ın çevirisiyle 8 yaş ve üstü tüm çocuklar için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çağdaş çocuk edebiyatında çığır açan yazarlardan Erich Kästner, kendine has anlatımı ve espri anlayışıyla, bir çocuk edebiyatı klasiği Çizmeli Kedi’yi yeniden yorumluyor.

Babaları öldüğünde, değirmencinin üç oğlu mirası bölüşürler. En büyükleri değirmeni alır. Ortancalarının payına, hiç değilse yük taşıyabilen eşek düşer. En küçükleri Hans’a miras kalan tek şey ise kedidir. Bir kediyle nasıl geçinilir ki? Çok geçmeden, bu kedinin öyle sıradan bir hayvan olmadığı anlaşılır. Konuşabilen, ne yapılacağına dair harika fikirleri olan bir kedidir bu. Tabii öncelikle yeşil bir av çantasına, bir çuvala ve uzun çizmelere ihtiyacı vardır.

Çağdaş çocuk edebiyatında çığır açan yazarlardan Kästner, kendine has anlatımı ve espri anlayışıyla, bu sevilen masalı yeniden yorumluyor.

Erich Kästner

23 Şubat 1899’da Dresden’de doğdu. Birinci Dünya Savaşı’na katıldı. Savaştan sonra liseyi bitirdi ve üniversitede Alman dili, tarih, felsefe ve tiyatro tarihi okudu. Gazetelerde redaktör ve tiyatro eleştirmeni olarak çalıştı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tiyatro ve film alanlarında çalıştı. 1966 yılında edebiyat çalışmalarına son verdi. 1974 yılında Münih’te öldü. Yaşamı boyunca yapıtları pek çok ödüle layık görüldü. Çocuklar için yazmış olduğu kitaplar bütün dünyada çeşitli dillere çevrildi. Kästner, Alman çocuk edebiyatında yeni bir çığır açmış, çocuk kitaplarını gerçekçi temeller üzerine oturtmuştur.

**

Evvel zaman içinde, bir değirmenci yaşarmış.

Bir değirmeni ve üç oğlu varmış. Üç oğlu da, tıpkı olması

gerektiği gibi, küçüklüklerinden beri babalarının

değirmeninde çalışırlarmış. Babaları da karşılığında

onları yedirir, içirir ve her üç senede bir onlara yeni

takım elbiseler alırmış. Bu şekilde hayatları uzun

yıllar güzelce devam edebilirmiş

ama maalesef öyle olmamış…

edebiyathaber.net (7 Aralık 2016)

Yorum yapın