Çiziyorsam Sebebi Var:  Beyza Toprak | Ayşe Yazar        

Mart 11, 2023

Çiziyorsam Sebebi Var:  Beyza Toprak | Ayşe Yazar        

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

Çizmek çocukluğumdan beri yaptığım rutin bir eylem aslında. Ama okul seçimim her ne kadar resim üzerine olmasını istesem de ailemin tercihi olan Çocuk Gelişimi Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladım. Şu an yapmakta olduğum danışmanlığa devam ederken bir yandan da kendim için çizimler yapmaya devam ediyordum.

Bu süreçte mesleğim ile ilgi alanımı birleştirmek benim için çizmeyi meslek haline dönüştüren bir süreç oldu. Bu süreçte çocuk kitapları çizerlerinden aldığım online atölyeler ve öncesinde iki  aylık bir temel kara kalem eğitiminden ibaret aslında. Çizim yapmak rutin olduğu için gün geçtikçe kendi çizgimi bulma yolculuğuna dönüştü.

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

Rutinim mesai bittikten sonra yemek tabağımı kenara kaydırıp o an gelen ilhamla günün yorgunluğunu boyalarla atmak oluyor aslında. Her an beni tetikleyebilecek bir çalışma masam var. Burada bana ilham olan animasyon filmlerini izleyerek, filmlerden çıkardığım karakterlerle çalışabileceğim bir ortam ve her an elimin altında bulunan boyalarım var.

Kitap resimleme sürecim metni okuduktan sonra aklıma ilk gelen çizgilerle başlayıp sonra metinle detaylara yolculuk yaptığım bir süreç oluyor. Burada önemli olan sadece çizerin bakış açısı değil aslında yazarın da metni oluştururken zihninde kurduğu görsellerin birleşimi. Bu nedenle önce zihnimde oluşturduğum görsellerin eskizlerini çizerek, sonrasında metnin bana uyandırdığı renk paleti arayışına girerek kitaba hazırlanıyorum diyebilirim.

Maya’yı çizerken sevgili Cansu’nun ilhamı olan Maya ile tanışamasam da onun gerçek fotoğraflarından esinlenerek çizimlerimi tamamladım.

Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

Metni okuduktan sonra zihnimde oluşan çizimleri öncelikle eskiz haline getiriyorum ve çok küçük bir kesitinin renk paletini çıkararak bir kısmını renklendiriyorum. Kitabın eskiz hali yazar ve editör tarafından onaylanırsa renklendirme aşamasına geçiyorum. Bu aşamada hikâyenin bana canlandırdığı renkler ve tonlar eşliğinde kitabı tamamlıyorum. Tüm aşamalar bittikten sonra editör ve yazar onayına sunulan kitaptan onay gelirse basım aşamasına hazır oluyor.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

Instagram, Behance, Pinterest benim için çok besleyici platformlar. Bu ortamlarda vakit geçirmek beni beslediği gibi yapılan çalışmalar kullanılan dokular ve kitaplar hakkında bilgi sahibi olmamı sağlıyor. Genellikle sosyal medyayı portfolyo olarak kullanıyorum. Sosyal medya gibi bana ilham olan şeylerden biri de gezmek. Gezerken çizim yapmayı çok seviyorum o yüzden yanımda her zaman çizim defteri ve kalemler olur. Binalar, kapılar, pencereler, sokaklar, antikacılar ve aslında karakteri olduğunu düşündüğüm her şey sanatıma katkısı var. Gezdiğim yerlerde kendime fotoğraf arşivi yapmayı seviyorum. Masama oturduğumda arşivden çok güzel çizimler çıkabiliyor. O nedenle kendime ait bir fotoğraf albümüm var bunların yarısını gökyüzü kaplıyor olabilir 🙂

Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?

Metni okuduğum anda zihnimde sayfalar oluşmaya başlıyor. Zihnimde oluşan bu süreci eskizlemeye başlıyorum. Bazen metinle ilgili araştırmam gereken bilgiler oluyor. Özellikle farklı bir tür hayvan figürü çizilecekse ya da duruş pozisyon için farklı figürler çıkarmam gerekiyorsa eskizleme aşamasında bir yandan da araştırmaya devam ediyorum. Kitabın taslağını çıkarırken renkler hakkında düşünmeye başlıyorum bununla ilgili öncesinde tuttuğum bir fotoğraf arşivim var.

Bazen arşivden bazen de yeniden fotoğraflar araştırtıp bu metin gerçek hayatta olsa hangi tonda olurdu şeklinde düşünüyorum, en yakın gelen renk paletini oluşturup eskizler onay aldıktan sonra boyamaya geçiyorum. Bu süreç kitabın tamamının birbiriyle uyumlu olması ve ahengi açısından benim için çok önemli. Renklendirme bittikten sonra tabi defalarca sayfalar arasında gezip metinle ilişkisini tekrar göz atıyorum ve kitabı tamamlıyorum. Teslim günü sonrasında heyecanla raflarda yerini almasını bekliyorum. Sanırım en heyecanlı kısım da bu.

edebiyathaber.net (10 Mart 2023)

Yorum yapın