Charles Bukowski’den “Kediler”

Aralık 30, 2015

Charles Bukowski’den “Kediler”

kedilerCharles Bukowski’nin kediler hakkında yazdığı yazılar, öyküler, şiirlerin derlendiği “Kediler” Parantez Yayınları etiketiyle yayımlandı.                                                            

Kediler’de Charles Bukowski’nin kediler hakkında yazdığı yazılar, öyküler, şiirler yer alıyor. Bu eserlerin çoğu çeşitli yeraltı dergilerinde yayınlanmış ve ilk defa bir kitapta derleniyor.

Yeraltı edebiyatının kült yazarı Bukowski daha çok kadınlar, alkol ve yaşadığı sefalet ve yoksulluk hakkında yazdıkları bilinir. Kediler’de Charles Bukowski’nin bambaşka bir yönü ortaya çıkıyor. Bukowski kendi deneyimlerinden yola çıkarak insan–kedi ilişkisi hakkında sevecen ve ironik dille yazıyor.

Yakında yeni baskısı Parantez Yayınları’ndan çıkacak olan “Çılgın Bir Yaşamın Kollarında Bukowski” adlı Bukowski biyografisinin yazarı Howard Sounes Kediler’le ilgili olarak Independent Gazetesi’ne verdiği demeçte, Hemen her zaman en az bir kedisi olan Bukowski’nin yaşlandıkça kedilere karşı duygusal bağının arttığını söylüyor. Sounes, Bukowski’nin az para kazandığı dönemde bile karısı Linda Lee ile varoşlarda, çok sayıda kediyle birlikte yaşadıklarını belirtiyor.

Kediler’de Charles Bukowski ve karısı Linda Lee’nin kedileri ile birlikte birçok fotoğrafı da yer alıyor.

“Kediniz var mı? Ya da kedileriniz? Uyurlar, yavrum. Günde 20 saat uyuyup yine de çok güzel görünebilirler. Heyecanlanmak için bir neden olmadığını bilirler. Bir sonraki öğün. Ve arada sırada öldürecek bir şeyler. Güçler tarafından yırtılmakta olduğumu hissettiğimde bir ya da birkaç kedimi seyrederim. 9 kedim var. Uyuyan ya da uyuklamakta olan birine bakarım ve gevşerim. Yazmak da kedilerimden biridir. Yazmak yüzleşmemi sağlar. Beni gevşetir. Bir süre için en azından. Sonra devrelerim karışır ve baştan başlamak zorunda kalırım. Yazarların yazmayı nasıl bıraktıklarını hiçbir zaman anlayamadım. Nasıl gevşerler?”

edebiyathaber.net (30 Aralık 2015)

Yorum yapın