Cem Mumcu’dan aşka dair bir delilik

Ağustos 4, 2023

Cem Mumcu’dan aşka dair bir delilik

Cem Mumcu’nun Sana Aşktan Soruyorlar adlı kitabı Okuyan Us Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Şair, yazar, psikiyatrist, eleştirmen ve yayıncı Cem Mumcu’nun son kitabı Sana Aşktan Soruyorlar, aşka ve ilişkilere üstten bakmayan, “had bildirmeyen”, halleri dillendiren bir delilik. 

“Aşkın giriş yeri ruhumuzdaki en yaralı yerdir. O yüzden hem girerken hem de çıkıp giderken canımız yanar. Aşktaki potansiyeli iyi değerlendirebilirsek, yaramızı onarabiliriz. Aynı yara hem onarılmayı bekler hem de kaçar aşkın acısından. Düşler nasıl içimizden haberler getirirse, aşk da öyledir. Düşler  nasıl korkulu, nasıl acılı, nasıl anlaşılmazsa aşk da öyledir. Anlamaktan uzak düştüğümüz her şey, anlaşılmaz görünen bir dille konuşur.”

Bugün her köşede aşk hakkında konuşan kitaplar bulabilirsiniz: Doğru aşkı bulmanın, o aşkla evlilik yoluna girmenin, o aşkı yönetmenin,  vazgeçilmez olmanın “yöntemlerini” anlatan beylik cümleler etrafta kol geziyor. Aşkta kriz durumları için de verilen pek çok tavsiye var: Aldatıldınız, terk edildiniz, yanlış hamleler yaptınız, peki şimdi ne yapmalısınız? 

Aşk böyle bir şey mi cidden? Başkalarının fikriyle, yargılarıyla, idealleriyle şekillenen bir strateji oyunu mu? Aşktan söz edenler aşkı halden anlamaz bir halde esir etmek zorunda mı? 

Değil. Aşka anlayışlı bir “delilikle” yaklaşmak mümkün. 

Cem Mumcu son kitabı Sana Aşktan Soruyorlar’da kendi tabiriyle doğru veya yanlışı anlatmadan, halleri dillendiriyor. Kimi zaman öykülerle, kimi zaman yoğun tek cümlelerle okurunu kısa sürede ele geçiren bu biriciklik, aşka dair yazılmış sıra dışı eserlerden. 

CEM MUMCU hakkında:

1966 yılında Trabzon Akçaabat’ta doğdu. Çok erken yaşta okumaya ve yazmaya başladı. Hayatı çocukluğundan itibaren kitap ve edebiyatın etrafında dönüp durdu. 

Tıp fakültesini bitirdiğinde kendisini “çuvala tıkılmış gibi” hissetti. “Çuvaldaki delik” dediği psikiyatriden başını dışarı uzattı. 10 yıllık ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde 3 yıl boyunca Artistik Yaratıcılık ve Sanat Psikolojisi dersi verdi. Psikiyatristliğinin yanında yazarlığı ve yayıncılığıyla da tanınan Cem Mumcu, 1997 yılında Okuyan Us yayınevini kurdu. Türkiye’nin en büyük şirketlerine iletişim üzerine eğitimler vererek etkileşim gruplarını yöneten Cem Mumcu, TED’in Türkiye’de gerçekleştirdiği ilk organizasyon olan TedxReset’in konuşmacılarından biri oldu. 

Cem Mumcu’nun yazarı olduğu 18 kitabı (Binbir İnsan Masalları 1-139, Üçüncü Sayfa Güzeli, Muallakta, Arafta ve Düşlerde, Sahici Aşklar Külliyatı, Hassas Ruhlar Terazisi, Hayat Gerçeğe Perde, Makber, Hayat Kırıklığı, Kendine Bakma Kitabı, Desen mi Demesen mi, Terapi Şeysi, Edebiyatta Demans, OKB ve Depresyon, Kadın ve Depresyon, Yaşlılık ve Depresyon, Başladıysa Biter O Yüzden Güzel, Karmakarışık Sarmaşık, Mümkünce Ölmeden Önce Yaşamanız Gereken 1 Hayat) editörlüğünü yaptığı 6 kitabı (Türkiye’nin Çıplak Tarihi, Bakırköy Akıl Hastanesinin Gizli Tarihi, Cinsel Öyküler, Deli Öyküler, Kahramanlar Kitabı, Artrit ve Sanat) ve yayımladığı 3 dergi (Artimento, Şizofreni ve Sanat, Pendulum) bulunmaktadır. 

Makber kitabı bugüne dek 8 dile çevrilmiştir: Macarca (Törökfürdö, 2007), Bulgarca (3AROBEHИ, 2010), Almanca (Das Hamam, 2010), Arnavutça (Sarkofagu, 2011), Rumence (Mormant, 2011), İngilizce (The Grave, Taylor&Francis Group Middle Eastern Literatures Akademik Yayını, 2012), İtalyanca (Lesioni Di Famiglia, 2013), Arapça (Makber, 2013), Makedonca (MakБep, 2013)

Yazı, şiir ve öykülerinin yayınlandığı dergi ve yayınlar arasında, Taylor&Francis Group Middle Eastern Literatures, Cogito, Kitap-lık, E, Varlık, Milliyet Sanat, Radikal Kitap, Milliyet Cadde, Vatan Gazetesi, Evrensel Kültür, Aries, Artimento, Akademist, Yasakmeyve, Son Kişot, Hayvan, Aura, Vizyon, Cumhuriyet Dergi, Bütün Dünya, DermoArt, lstanbul Art News, Haliç Edebiyat, Yaşasın Edebiyat, Aziziye, Akşamlık, Genç Boyut, Şizofreni ve Sanat, Hürriyet Gösteri, İstanbul Life, Tempo, Bilim ve Gelecek, Cumba İstanbul, Arena, Deniz Yıldızı yer almaktadır.

Televizyonda ise bugüne kadar yer aldığı iki kavramsal program; “Kısa Devre” ve “Kime Göre Neye Göre” programları kaliteleri ve içerikleriyle ses getirmiştir.

Aynı zamanda çizen ve resmeden Cem Mumcu “Sandığınız Değilim, Sandığınız Şeylerden Hiçbiri Değilim, Sandık da Değilim!” isimli ilk kişisel sergisini Aralık 2016’da, “Zoraki Yolculuk” isimli ikinci kişisel sergisini Aralık 2018’de açmıştır. 

edebiyathaber.net (4 Ağustos 2023)

Yorum yapın