Cem Kalender’den “Kayıp Gergedanlar”

Ekim 4, 2013

Cem Kalender’den “Kayıp Gergedanlar”

İlk kitabı “Klan”la Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Ödülü’nü alan Cem Kalender’in Maraş Katliamı’na odaklanan romanı “Kayıp Gergedanlar” Alakarga Kitap’ça yayımlandı.

Kayıp Gergedanlar’ın ana kahramanı Suna Hanım’ın bütün ailesi Maraş’ta öldürülmüştür. Eşi Sümer Bey veterinerdir. Dört çocukları vardır: Arbor, Nubes, Nature ve Terra… Aile, bir Anadolu kasabasına, Sümer Bey’in yeni atanması nedeniyle taşınmıştır. Sümer Bey, bakımlarıyla görevlendirildiği gergedanları aramaya başlar. Ancak, gergedanların yaşadığı söylenen Binyayla’da gergedanlardan başka her şeyi bulacaktır; birbiri ardına kaybolan çobanlar, birbirinden tuhaf çoban çocukları, doğum yapan, ancak bebeğin her bir uzvunu ayrı ayrı doğuran kadınlar…

Suna Hanım, belediye başkanının kendilerine tahsis ettiği yeni evin bahçesini yüksek bir duvarla çevirttikten sonra bahçeye bir de kuyu açtırır. Çocuklarını dışarıdaki yasamdan bütünüyle uzak tutan, onları kendi tuhaf hayat görüşüyle eğiten Suna Hanım, bu kuyuyu açtırmakla hem kendine bir mezar, hem de çocuklarına yeni bir rahim inşa ettirmiştir.

Cem Kalender, 1976 yılında Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Dağlıca kasabasında doğdu. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1998’de İstanbul’da öğretmen olarak çalışmaya başladı. Öğretmenlik yaptığı sırada Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’ne devam ederken okulu bırakarak yazmaya yoğunlaşan Kalender, ilk kitabı Klan’la Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Ödülünü aldı. 2010’da ikinci romanı Zamanın Unutkan Koynunda okuyucuyla buluştu.

edebiyathaber.net (4 Ekim 2013)

Yorum yapın