Can Göknil’den çocuklara: “Mandolin Çalan Pangolin”

Haziran 28, 2017

Can Göknil’den çocuklara: “Mandolin Çalan Pangolin”

Can Göknil’in 5 yaş ve üstü çocuklar için yazıp resimlediği Mandolin Çalan Pangolin, Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Can Göknil okumaya yeni başlayan çocuklar için ilginç yaşamlarıyla dikkat çeken ve az bilinen hayvanların kahramanları olduğu öykü dizisine bir yenisini daha ekledi. Ormandaki Arkadaş ve Kokuşuk Arkadaş’tan sonra Mandolin Çalan Pangolin raflarda.

Kahramanımız As’ı hatırladınız mı? İlk kitap Ormandaki Arkadaş’ta Tembel Hayvan’la tanışmıştı, harika bir dostluk kurmuşlardı hani… As öyle şanslı ki, ilginç dostlar edinmeye devam ediyor, Kokuşuk Arkadaş adlı öyküde bir karıncayiyenle son kitap Mandolin Çalan Pangolin’de ise bu kez bir pangolinle arkadaş oluyor!

Usta sanatçı Can Göknil, üç öyküden oluşan dizisinde okurları, küçük bir çocuğun hayvanlarla kurduğu dostluk üzerinden farklılıklar, hoşgörü ve doğayı korumak üzerine düşünmeye davet ediyor.

Kente taşınan As, ilk kez sirke gidiyor…

As’ın annesi ve babası şehirde iş bulunca, As artık onların yanına taşınabilecek ve okula başlayabilecekti. Ama nineyle dededen ayrılmak, hele ormandaki arkadaşlarıyla vedalaşmak çok zordu. Dostları Yavaş Hayvan ve Karınca Yiyen’in özlemiyle şehre taşınan As, okulla birlikte sirke gideceklerini duyduğunda, aklına hemen ormanda karşılaştığı hayvan kaçakçıları geldi. Ama bu istenmeyen sirk ziyareti sayesinde yeni, farklı bir arkadaşla daha tanışacağını bilemezdi!

Can Göknil:

Robert Koleji bitirdikten sonra A.B.D.’ye gitti. 1968’de Knox College’dan mezun oldu. 1969’da The City College of The City University of New York’ta “Resim Ana Sanat Dalı”nda yüksek lisans yaptı. Resim ve kitap illüstrasyonlarıyla tanındı. Çocuklar için yazdığı ilk resimli öykü kitabı olan Kirpi Masalı 1974 yılında İstanbul’da yayımlandı. Londra’da Victoria Albert Müzesi’nde, San Marino’da Museo d’Arte Moderna’da,  Tokyo’da Chihiro Müzesi’nde,  New York’ta  Schenectady Müzesi’nde, Bulgaristan’da Gabrovo Mizah Müzesi’nde ve Türkiye’de çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Türkiye Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin değerlendirmesiyle 2010 yılı Hans Christian Andersen Ödülü için ve 2015 yılı ALMA ödülü için aday gösterildi. Ayrıca Jenny Smelik Kiggenprijs (Hollanda, 1988), The Golden Baloon Award (New York, 1989) gibi çocuk kitap ödüllerine değer görülen Can Göknil’in ülkemizde elli kadar resimli çocuk kitabı yayımlandı. Yurtdışında da altı resimli kitabı İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Macarca, Almanca, Hollandaca, Surinamca, Arapça ve Türkçe olarak yayımlandı. Can Göknil kitapları ve resimleriyle uluslararası pek çok etkinlikte yer almaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (28 Haziran 2017)

Yorum yapın