Can Göknil’den çocuklara: “Kokuşuk Arkadaş”

Mayıs 9, 2016

Can Göknil’den çocuklara: “Kokuşuk Arkadaş”

kokusuk_arkadas_kapakCan Göknil‘in Ormandaki Arkadaş’ın devamı niteliğindeki Kokuşuk Arkadaş adlı kitabı, 5 yaş ve üstü tüm çocuklar için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kahramanımız As’ı hatırladınız mı? Bir önceki kitapta Tembel Hayvan’la tanışmıştı, harika bir dostluk kurmuşlardı hani… As öyle şanslı ki! Bu yeni kitapta şahane bir dost daha ediniyor.  Üstelik bu yeni dostu de en az Tembel Hayvan kadar ilginç! Nasıl mı? Kokuyor! Evet yanlış anlamadınız, kokuyor ama sadece korkusundan… Çünkü As’ın yeni dostu korktuğunda kötü kokular saçan bir karıncayiyen! Bu yüzden o, As’ın sevgili “kokuşuk arkadaş”ı…

As kahvaltısını yaptıktan sonra, arkadaşı Yavaş Hayvan’ı görmek için ormanın yolunu tuttu. Evden çıkarken kahvaltı masasını toplamadığı gibi, mutfak penceresini kapatmayı da unuttu. Döndüğünde kahvaltı masasının üstünde müthiş bir karınca, sinek ve böcek trafiği vardı! Neyse ki ormanda yeni tanıştığı, uzun bir burnu, burnundan da uzun bir dili olan kokuşuk arkadaşı ona yardım edebilirdi.

“As verdiği sözü yerine getirmediği için üzülüyordu. Kapı önüne oturmuş hüngür hüngür ağlıyordu. Derken yüzünde yapışkan bir dilin dolaştığını duyumsadı. Karıncayiyen onun gözyaşlarını silmeye çalışıyordu.”

Can Göknil

Robert Koleji bitirdikten sonra A.B.D.’ye gitti. 1968’de Knox College’dan mezun oldu. 1969’da The City College of The City University of New York’ta “Resim Ana Sanat Dalı”nda yüksek lisans yaptı. Resim ve kitap illüstrasyonlarıyla tanındı. Çocuklar için yazdığı ilk resimli öykü kitabı olan Kirpi Masalı 1974 yılında İstanbul’da yayımlandı. Londra’da Victoria Albert Müzesi’nde, San Marino’da Museo d’Arte Moderna’da,  Tokyo’da Chihiro Müzesi’nde,  New York’ta  Schenectady Müzesi’nde, Bulgaristan’da Gabrovo Mizah Müzesi’nde ve Türkiye’de çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Türkiye Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin değerlendirmesiyle 2010 yılı Hans Christian Andersen Ödülü için ve 2015 yılı ALMA ödülü için aday gösterildi. Ayrıca Jenny Smelik Kiggenprijs (Hollanda, 1988), The Golden Baloon Award (New York, 1989) gibi çocuk kitap ödüllerine değer görülen Can Göknil’in ülkemizde elli kadar resimli çocuk kitabı yayımlandı. Yurtdışında da altı resimli kitabı İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Macarca, Almanca, Hollandaca, Surinamca, Arapça ve Türkçe olarak yayımlandı. Can Göknil kitapları ve resimleriyle uluslar arası pek çok etkinlikte yer almaya devam ediyor.

edebiyathaber.net  (9 Mayıs 2016)

Yorum yapın