Çağdaş İspanyol Edebiyatının büyük isimlerinden Fernando Aramburu Türkçede

Kasım 28, 2019

Çağdaş İspanyol Edebiyatının büyük isimlerinden Fernando Aramburu Türkçede

Fernando Aramburu’nun “Anayurt” adlı romanı, İdil Dündar çevirisiyle Kafka Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Böylesine inandırıcı ve etkileyici, böyle zekice tasarlanmış bir kitap; tarihi gerçekliğe dokunaklı bir şahitlik sunan böylesi bir kurgu okumayalı çok zaman olmuştu.”

—Maria Vargas Llosa

Bittori, İspanya’da ETA’nın silah bıraktığı ve barışın başladığı gün, terör kurbanlarından biri olan kocası Txato’nun mezarını ziyaret eder. Eski dostları ve komşularının örgüte katılan oğluyla konuşup, cinayeti onun işleyip işlemediğini öğreneceğine yemin eder. Siyaset ve şiddetin halkları, aileleri ve bireyleri nasıl parçalayabildiğini etraflıca işleyen Anayurt, iki ailenin kaderlerini yıllar içinde kâh kesiştiren kâh birbirinden ayıran olayların dökümünü yaparak siyasi cinayetlerin insani boyutlarına ışık tutuyor.

Bir grup silahlı insanın bir vatanın kime ait olduğuna, kimin onu terk etmesi ya da yok olması gerektiğine karar vererek işlediği bu cinayetlere ve nefret diline; totaliter ideolojiler doğrultusunda bir tarih uydurmaya çalışan insanların yarattığı hafızasızlığa ve unutmaya karşı bir roman Anayurt. Yakınlarımızın ve sevdiklerimizin birbirine sırt çevirmesini yahut sarılmasını sağlayan unsurlara odaklanan ustalıklı anlatısıyla Aramburu, Premio Strega Europeo (2018) ve Premio Nacional de Narrativa (2017) dahil pek çok ödüle layık görülen bu romanında günümüz kavgalarının acı sonuçlarını gösterirken duygularımız kadar düşüncelerimize de dokunuyor ve hayatı her açısıyla değerlendirmemizi öneriyor.

Fernando Aramburu 

1959’da San Sebastián’da doğan ve çağdaş İspanyol edebiyatının önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Fernando Aramburu öykü, roman, şiir ve çocuk kitapları yazdı. İspanyol filolojisi eğitimi gördükten sonra 1985’te Almanya’ya yerleşti. Halen orada yaşayıp dersler vermektedir. Aramburu’nun Anayurt romanı HBO Europa tarafından televizyon dizisi olarak uyarlanmaktadır. Başlıca yapıtları: Fuegos con limón (1997 Ramón Gómez de Serna Ödülü), Los ojos vacios (2011 Euskadi Ödülü), Los peces de la amargura (2006 Maria Vargas Llosa NH Ödülü), Años lentos (2011 roman alanında Tusquets Ödülü), Ávidas Pretensiones (2015 Biblioteca Breve Ödülü).

edebiyathaber.net (28 Kasım 2019)

Yorum yapın