Büyük bir şehirde görünmez olmak

Ocak 15, 2024

Büyük bir şehirde görünmez olmak

Violette Leduc’ün Küçük Tilkili Kadın adlı romanı, Berna Günen çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Küçük Tilkili Kadın, dünyadaki yerini geri kazanan bir kadının tüy hafifliğinde bir dokunuşla yazılmış hikâyesi, küçük bir mücevher.

“Tilki, kapanın elinde kalacaktı ama kadın diğerlerinden daha baskın çıkmıştı. Herkes uyuyordu ve ona rastlayan kendisi olmuştu.”

Paris’te, çatı katında küçücük bir dairede yoksulluğun sınırlarında yaşayan ve yine de hayatta kalmaya çalışan yaşlı bir kadın her sabah metronun gürültüsünü dinleyerek kahve çekirdeklerini sayıyor. Sırf diğer insanların sıcaklığını hissetmek için son parasıyla kalabalık metro vagonlarına biniyor, yiyecek bulmak için çöp kutularını karıştırıyor. Derken günün birinde küçük bir tilki kürkü buluyor, diğer bir deyişle kurtuluşunun anahtarını, yalnızlığını kendi uydurduğu eğlenceli bir dünyaya dönüştüren arkadaşını…

Küçük Tilkili Kadın, büyükşehirlerde hissettiğimiz görünmezliğin ve nihayet dünyadaki yerini geri kazanan bir kadının tüy hafifliğinde bir dokunuşla yazılmış hikâyesi, küçük bir mücevher.

“Violette Leduc’ün romanları dâhiyane olduğu kadar sıra dışı.”
Deborah Levy

#fransızedebiyatı #yoksulluk #umut #yaşlılık #açlık #yalnızlık #paris

VIOLETTE LEDUC, 1907’de Arras’da, evlilik dışı bir çocuk olarak doğdu. Çocukluğu ve yetişkinliği annesinin kendisini istemediği düşüncesiyle geçti. Zorluklarla dolu bir hayatı oldu, yaşamının ilk yıllarından itibaren yoksulluğu, hastalığı ve yalnızlığı deneyimledi. Eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. 1938’de tanıştığı, eşcinsel bir yazar olan arkadaşı Maurice Sachs, onu edebiyata yönlendirdi. 1945’te Simone de Beauvoir’la tanıştıktan sonra, ilk romanı L’Asphyxie (Boğulma) yayımlandı. Bunu L’Affamée (Açlık Çeken) (1946), Ravages (Yıkımlar) (1955), La Bâtarde (Piç) (1964), Küçük Tilkili Kadın (1965) ve Thérèse et Isabelle (Thérèse ve Isabelle) (1966) gibi eserler izledi. Başyapıtı denebilecek otobiyografik romanı La Bâtarde‘la o dönem Fransa’nın en büyük edebî tartışmalarından birinin merkezine yerleşti. Altmış beş yaşında meme kanserinden hayatını kaybetti. Kadın deneyimine ilişkin, son derece cesurca ele aldığı kürtaj, biseksüellik gibi temalar, feminist eleştiri ışığında son yıllarda giderek daha çok ilgi görmektedir.
 
BERNA GÜNEN, 1979’da İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Galatasaray Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler okurken Robert Schuman Bursu’na hak kazanarak eğitimine Fransa’da Institut d’Etudes Politiques de Paris’de (Sciences Po) devam etti. Bu okulda 20. yüzyıl Avrupa tarihi üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora yaptı. Fransızca ve İngilizceden çeviriler yapıyor.

edebiyathaber.net (15 Ocak 2024)

Yorum yapın