Bu masallarda Keloğlan ile eşeği yeniden canlanıyor

Haziran 24, 2015

Bu masallarda Keloğlan ile eşeği yeniden canlanıyor

bir_keloglan_bir_de_esegi_kapak.inddKoray Avcı Çakman’ın geleneksel halk kültürü öğelerini kullanarak kaleme aldığı masallar Uğur Altun’un renkleriyle buluştu. Bir Keloğlan Bir de Eşeği, 8 yaş ve üstü tüm çocuklar için Can Çocuk etiketiyle yayımlandı.

Nesilden nesile aktarılarak günümüze ulaşmış, Türk folklorunun önemli değerlerinden Keloğlan’ın çevreci mesajlar etrafında örülmüş çağdaş masalları… Bir Keloğlan Bir de Eşeği, bugünün değişen değerlerine de dokunan 6 masaldan oluşuyor.

Yiğitliği ağaçları, kayaları yerlerinden edebilmek zanneden iki kardeş, doğayı seven Dev tarafından tutsak düşürüldüğünde kahramanımız Keloğlan yardıma koşuyor ve onları Dev’in elinden kurtarıyor. Kardeşler gerçek yiğitliğin ancak akılla ve cesaretle var olabileceğini öğreniyor. Bir başka masalda ise ormandaki hayvanların desteğiyle birbirine kavuşan ve düğünlerini sarayda değil, ormanda yapan âşık çiftle tanışıyoruz.

Doğa ve hayvan sevgisini öne çıkaran, bugünün çevreci anlayışını da mayasına katmış bu masallara yine kötü kalpli cadılar, sevenleri ayırmaya çalışan padişahlar, kırk gün kırk gece süren düğünler, gökten düşen elmalar eşlik ediyor.

Az gittim, uz gittim

Üç gece üç gündüz gittim

Tam dönecektim ki

Aklımı çeldi kurnaz bir tilki


Tilkinin aklına uydum

Bir masal uydurdum

Söylemesi benden

Dinlemesi senden

Koray Avcı Çakman

Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. mezunu olan ve 2006 yılından beri serbest yazar olarak çalışan Koray Avcı Çakman’ın çeşitli yayınevleri tarafından çocuklara yönelik 170 öykü ve masal kitabı yayımlanmıştır. 2006 yılı Ömer Seyfettin Öykü Yarışması’nda mansiyon, II. Behiç Erkin Öykü Yarışması’nda üçüncülük ödülü, “Arkadaşım Flamingo” konulu çocuk öykü yarışmasında ve II. Kelendiris Öykü Yarışması’nda ikincilik ödülleri kazanmıştır. 2011 yılında Almarpa’nın Gizemi ile Tudem Edebiyat Ödülleri’nde çocuk romanı dalında birinci olmuştur.

edebiyathaber.net (24 Haziran 2015)

Yorum yapın