Bu filmler kaçmaz

Ekim 31, 2017

Bu filmler kaçmaz

İstanbul Modern Sinema, Türkiye’den yeni filmleri bir araya getirdiği, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla festivale dönüşen Biz de Varız! programının altıncısını düzenliyor. 2-16 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek programda aralarında Kaygı, Kırık Kalpler Bankası, Koca Dünya ve Genco’nun yer aldığı 11 film izleyiciyle buluşuyor.

Gösterimlere filmlerin yönetmen ve oyuncularının da katılımıyla tam bir festival havasında geçen programın bu yılki seçkisinde dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan Ceylan Özgün Özçelik’in Kaygı’sı ve bu yılki Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı Ödülü’ne aday gösterilen Emre Yeksan’ın Körfez’i gibi ilk uzun metrajlı filmler yer alıyor.

Ustalar yeni filmleriyle

Biz de Varız! programına geçtiğimiz nisan ayında İstanbul Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu” gibi çeşitli ödülleri toplayan

Tereddüt ile Yeşim Ustaoğlu katılırken Türkiye sinemasının auteur’lerinden Reha Erdem de dokuzuncu filmi Koca Dünya ile yer alıyor.

Programın yenilikçi filmlerinden biri ise Ankara Film Festivali’nden “En İyi Film” ödülüyle dönen, Ali Kemal Çınar’ın çok düşük bütçeyle Diyarbakır’da çektiği ilk Kürt süperkahraman filmi Genco.

FİLM PROGRAMI

BENİM VAROŞ HİKAYEM, 2017

Yönetmen: Yunus Ozan Korkut

Doğup büyüdüğü Ceyhan’da sinema salonu bile olmamasına rağmen, gençliğinden beri hep film çekmeyi hayal eden Yunus Ozan Korkut, izleyenleri çok farklı bir dünyaya götüren bir belgeselle karşımızda. Filmde kendi mahallesindeki arkadaşlarından esinlendiğini, hatta bu filmi de onların anısına yaptığını belirten yönetmen, filminde mahallede yaşayan gerçek kişileri kamera önüne çıkartıyor. Çulluk Yusuf, Rokko ve Çetesi, Keleş, Kaçakçı, Afilli, Benim Varoş Hikâyem’in sıradışı karakterlerinden bazıları. Karanlık hikâyelerin, küfrün, yoksulluğun ve imkânsızlığın en yalın ve gerçek halinin sergilendiği filmde birbirinden benzersiz semt sakinlerinin hayatlarına tanık oluyoruz.

BLUE, 2017

Yönetmen: Mehmet Sertan Ünver

1990’lar Türkiyesi’nin rock müzik sahnesinin efsanevi grubu Blue Blues Band ve müzik dünyasının iki dâhi müzisyeni Yavuz Çetin ile Kerim Çaplı’nın hikâyeleri “Blue” belgeseliyle ölümsüzleşiyor. Blue Blues Band’in diğer üyeleri Batu Mutlugil ve Sunay Özgür’le beraber Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı’nın yakın arkadaşları ve aile fertleri, hem grubun varoluş sürecine hem de iki müzisyenin hayatlarında verdikleri mücadelelere ve trajik sonlarına ışık tutarak etkileyici bir biyografik belgesel ortaya çıkarıyor.

GENCO, 2017

Yönetmen: Ali Kemal Çınar
Oyuncular:
Ali Kemal Çınar, Salih Demir, İhsan Şakar

Kendi yazdığı senaryoların hem yönetmenlik hem oyunculuğunu yapmasıyla tek kişilik dev kadro olarak bildiğimiz Ali Kemal Çınar bu sefer de bir Kürt süper kahraman hikayesi ile karşımızda. Beş yaşındayken kendisine başka dünyadan gelen biri tarafından verilen sınırlı güçlerle kapıda kalanlara kapıları açan, patlayan lastikleri onaran Ali Kemal’in hayali dünyayı kurtarmaktır. Kimliğini gizlemek için kendisini Gênco diye tanıtır ve mor bir kostüm giyer. Arkadaşı Salih, kız kardeşi için ondan yardım ister ancak birçok şey gibi ona da gücü yetmeyince güçlerini geliştirmesi için birlikte çalışmaya başlarlar. Bir akşam Gênco’nun güçlerini artırmak için başka dünyadan geri gelen kişi güçleri yanlışlıkla apartmanın kapıcısına verince işler karışır.

GÖÇEBE, 2017

Yönetmen: Emir Mavitan
Oyuncular:
Berke Üzrek, Arda Anarat, Levent Özdilek

İnsan yaşamının sona ermek üzere olduğu bir dünyada tüccar bir babayla oğlu, çok eski bir harita aracılığıyla sert ve acımasız bir arazide yolculuğa çıkarlar ve vaat edilen yeşil topraklardaki bir komüne ulaşmaya çalışırlar. Ancak ulaşmak istedikleri bu komün her geleni aralarına kabul etmemekte, onları zorlu sınavlara tabi tutmaktadır. Baba-oğulun da tabi tutulacakları bu testler ise onları ya hayal ettikleri yuvaya kavuşturacak ya da sonlarını getirecektir. Distopik bir dünyada, ütopik bir yaşam için verilen mücadelenin anlatıldığı film, etkileyici görselliğiyle de dikkat çekiyor.

KAYGI, 2016

Yönetmen: Ceylan Özgün Özçelik
Oyuncular:
Algı Eke, Özgür Çevik, Selen Uçer

Kaygı, bir televizyon kanalında kurguculuk yapan Hasret’in 20 yıl önce kaybettiği anne-babasının ölümüyle yüzleşmesinin hikayesini anlatan bir ilk film. Çalıştığı haber kanalının günden güne sansürü artırmasına dayanamayarak işi bırakan 30’larındaki kadın kendisi kentsel dönüşümün arasında kalmış eski apartman dairesinde gerçekle sanrı arasında sıkışmış bulur. Her gece aynı kâbusu gören Hasret, müzisyen anne-babasının trafik kazasında değil, çok daha korkunç bir şekilde ölmüş olabileceği hissine kapılır. Ceylan Özgün Özçelik’in Berlinale’de En İy İlk Film ödülüne aday olan filmi psikolojik dramayla gerilimi başarıyla harmanlıyor.

KEDİ, 2015
Yönetmen:
Ceyda Torun

Kedi, İstanbul üzerine yapılmış sıradışı bir belgesel ve aynı zamanda yönetmen Ceyda Torun’un ilk uzun metrajlı belgeseli. İstanbul’un Galata, Cihangir, Feriköy, Kuzguncuk gibi semtlerinde yaşayan kedilerin gözünden şehre farklı bir bakış açısı sunan bu sıcak belgeselin başrollerinde Sarı, Duman, Bengü, Aslan Parçası, Gamsız, Psikopat ve Deniz adlı kediler var. Gerek yaşadıkları mahalleye gerekse onlarla ilgilenen insanların ve esnafın yaşamlarına renk katan bu nev-i şahsına münhasır kediler izleyenleri İstanbul sokaklarında keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

KIRIK KALPLER BANKASI, 2017

Yönetmen: Onur Ünlü
Oyuncular:
Haluk Bilginer, Serkan Keskin, Tansu Biçer, Hazal Kaya

30’larına merdiven dayamış Osman ve Enis, İstanbul’da bir yandan amatör bir futbol takımında ligde kalma mücadelesi verirken, öte yanda takım arkadaşlarıyla birlikte semtteki bankalardan birini soymayı planlamaktadır. Ancak son maçları oynanırken büyük bir kavga çıkar, maç yarıda kalır. Bu sırada Osman karşı takımın organ kaçakçısı başkanı Rüstem’in yanından ayırmadığı Aslım’a aşık olur. Zaman geçtikçe işler daha da karışacak, Osman’ın Aslım’a aşkı daha da büyüyecektir. William Shakespeare’in Romeo ve Juliet oyunundan esinlenen film, umutsuz hayallerin peşinde koşan insanların trajikomik hikayelerini anlatıyor.

KOCA DÜNYA, 2016

Yönetmen: Reha Erdem
Oyuncular:
Ecem Uzun, Berke Karaer, Hakan Çimenser

Ali ve Zuhal, kardeş olduklarına inanarak yetimhanede büyümüşlerdir. Yetimhaneden çıktıklarında Ali motosiklet tamirciliği yapmaya başlar. Zuhal ise kendisini istismar eden bir aile tarafından evlat edinilmiştir. Hiçbir zaman birbirlerinden ayrılmak istememiş bu iki genç, artık koşulların bir araya gelmelerini engellediği, hiçbir zaman ait olamayacaklarını hissettikleri koca bir dünyanın içine düşmüşlerdir. Çareyi tüm olumsuzluklardan korunabilecekleri bir ormana kaçmakta bulur ve medeniyetten uzak bambaşka bir dünyada, sıfırdan bir hayata başlarlar. Türkiye’nin usta auteur’lerinden Reha Erdem’in dokunaklı bir büyüme öyküsü anlattığı film, 73. Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

KÖRFEZ, 2017

Yönetmen: Emre Yeksan
Oyuncular:
Ulaş Tuna Astepe, Ahmet Melih Yılmaz, Serpil Gül

Önceki yıllardan Unutma Beni İstanbul ve Sesime Gel gibi filmlerin yapımcısı olarak tanıdığımız Emre Yeksan bu sefer Körfez’de ilk defa yönetmen koltuğunda. Tatsız bir boşanma ve kötü giden bir kariyeri geride bırakarak doğup büyüdüğü İzmir’e geri dönen Selim burada, ailesi, okul arkadaşları, eski sevgilisinin de olduğu eski hayatının izleriyle karşılaşır. Körfezde meydana gelen bir gemi kazası sonucu şehre yayılan kötü kokular İzmirlilerin kaçmasına sebep olurken, Selim burada yeni bir hayatın izlerini bulmaya başlar.

TAŞ, 2017

Yönetmen: Orhan Eskiköy

Oyuncular: Muhammet Uzuner, Jale Arıkan, Ahmet Varlı, Beste Kökdemir

Taş, geçtiğimiz yıllarda İki Dil Bir Bavul ve Babamın Sesi gibi festivallerden birçok ödülle dönen filmleriyle tanıdığımız Orhan Eskiköy’ün son filmi. Ekber, evlerinin önünde baygın yatarken bulduğu genç bir adamı eve alır. Aralarının pek de iyi olmadığını anladığımız karısı Emete ise kapılarına gelen bu adamın yıllar önce kaybolan oğlu Hasan olduğundan emindir ve bundan şüphe edilmesine kesinlikle tahammül edemez. Uzun süre evlerinde baygın yatan adam uyandığında kendisini Selim olarak tanıtır. Aynı zamanda köyde dolaşan ve kendini Memur olarak tanıtan kişi de Selim’in peşindedir ve kendisine teslim edilmediği takdirde köyde herkes için özel bir yeri olan taşların tümünü alıp götürmekle tehdit eder.

TEREDDÜT, 2016

Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu

Oyuncular: Funda Eryiğit, Ecem Uzun, Mehmet Kurtuluş, Okan Yalabık, Serkan Keskin

Şehnaz özel hayatında gerçeklerle yüzleşmeyen bir psikiyatrist, Elmas ise genç yaşta zorla evlendirilmiş genç bir kızdır. Birbirlerinden çok farklı yaşamlar sürseler de aslında temelde benzer sorunlarla baş ettikleri birer hayat sürmektedirler. Bu iki kadının hayatı Elmas’ın geçirdiği bir travma sonucu kesişecek ve uzun, zorlu bir hesaplaşma başlayacaktır. Usta yönetmen Yeşim Ustaoğlu’na göre “kadın olma hallerini, kadın erkek ilişkisini, aile kurumunun sorumluluklarını ve ihmallerini” sorgulayan Tereddüt, “travma mağduru olan birinin hem psikolojik hem de adli süreçte yaşayabileceği sorunları tartışıyor.”

edebiyathaber.net (31 Ekim 2017)

Yorum yapın