Brecht ve Nâzım’la Amerika turnesinde

Mayıs 26, 2015

Brecht ve Nâzım’la Amerika turnesinde

29550376DHA’dan Nafiz Albayrak’ın haberine göre, “Bertolt BrechtNâzım Hikmet–Cabaret” adlı gösterisiyle Amerika turnesine çıkan ünlü tiyatro sanatçısı Genco Erkal, önceki akşam New York’taki Drom Müzik Kulübü’nde dakikalarca ayakta alkışlandı.

Genco Erkal’ın, Nâzım Hikmet ve Bertolt Brecht’in şiirlerinden oluşturduğu ‘Bertolt Brecht–Nâzım Hikmet–Cabaret’ adlı gösterisine ABD’de seyirci yoğun ilgi gösteriyor. Gülay Günal ve piyanist Yiğit Özatalay’ın eşliğinde New York’taki Drom Müzik Kulübü’nde sahneye çıkan Genco Erkal dakikalarca ayakta alkışlandı. Genco Erkal’ın kabaresine, Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Timur Selçuk, Cem Karaca, Tarık Öcal, Kurt Weill ve Hans Eissler’in müzikleri yer alıyor. Önce Washington DC’deki Jack Morton Auditorium’da, önceki gece de New York’un tek Türk müzik kulübü Drom’da sahnelenen oyundan sonra konuştuğumuz Erkal, ABD’de yaşayan izleyicilerin oyuna gösterdikleri ilgiden mutluluk duyduğunu söyledi.

Özel olarak hazırlandı

ABD turnesi için çok özel bir gösteri hazırladıklarını belirten Erkal, “Buraya özgü, hem Brecht’tin, hem Nâzım Hikmet’in şiirlerinden oluşan bir kabare gösterisi hazırladım” dedi. İlk kez, tiyatro sahnesi dışında, bir müzik kulübünde oyun sahnelediğini de vurgulayan Erkal, “Bu iki büyük yazarı seyircilerle bir araya getirmek istedim. İlki Washington’daydı, ikincisi burada. Çok güzel oldu, çok güzel bir iletişim oluyor seyirci ile aramızda, başka bir ortamda bir araya getiriyoruz. Ben çok mutluyum, seyirci de mutlu, tepkilerinden öyle anlaşılıyor” dedi. Erkal, ABD turnesinde sahneledikleri kabarenin, başka ülkelerde de yapılabileceğini belirtti.

Ödenekli tiyatrolar geri düştü

Ünlü sanatçı Türkiye’de Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın sansür ve oto sansür uyguladıklarını, bağımlı olduklarından istedikleri gibi davranamadıklarını ve geri düştüklerini söyledi. Erkal, “Türk tiyatrosunda büyük bir kaynaşma var, bir hareketlilik var. Çok garip bir şekilde bu hareketlilik küçük salonlarda başladı, yani 50-100 kişilik apartman dairelerinin salonlarında. Ama müthiş bir canlılık var, Beyoğlu’nda her köşe başında bir tiyatro salonu var. Çok küçük yerlerde çok yetenekli gençler, yazarlar, kendi oyunlarını yazıp oynuyorlar. Müthiş bir canlılık var. Türk tiyatrosunda yeni akımların bu küçük salonlardan çıkacağını, yeni bir bayrağın geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

edebiyathaber.net (26 Mayıs 2015)

Yorum yapın