“Boyalı Peçe”, bir kadının ruhani uyanışını konu ediyor

Haziran 13, 2016

“Boyalı Peçe”, bir kadının ruhani uyanışını konu ediyor

BOYALI_PECEİngiliz yazar W. Somerset Maugham’ın ünlü eseri Boyalı Peçe, Meltem Aydın çevirisiyle İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İngiliz romancı, oyun ve öykü yazarı W. Somerset Maugham’ın Dante’nin İlahi Komedya’sındaki mısralarından esinlenerek kaleme aldığı ünlü eseri Boyalı Peçe, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nde yerini aldı.

1920’li yıllarda Londra ve Hong Kong’da geçen Boyalı Peçe, bir kadının ruhani uyanışını konu ediyor. Annesi tarafından sosyal statüsünü evlilik yoluyla yükseltmeye yönlendirilen Kitty, yaşı ilerlerken ufukta böyle bir evlilik belirmeyince sevmediği bir adam olan Walter’la evlenir. Walter’ın Kitty’nin ihanetini öğrenmesiyle başlayan süreçte, genç kadın kendi sığlığını ve insani zaaflarını fark ederek, hayatında ilk kez anlam aramaya başlar.

Maugham, hikâyeyi yazarken Dante’nin şu mısralarından ilham aldığını belirtiyor:

“Yeryüzüne dönüp de

Bu uzun gezinin yorgunluğunu giderince

Anımsa beni de, adım Pia;

Siena can vermişti bana,

Maremma aldı canımı;

Parmağıma nikâh yüzüğü takan, iyi bilir bunları.”

Boyalı Peçe 1924 yılında Cosmopolitan dergisinde tefrika olarak yayımlanmaya başladığında, romandaki karakter ve olaylarla kendi hayatları arasında paralellik kuran bazı kişiler dergiye dava açmışlardı. Derginin 250 sterlin ödemesiyle anlaşma sağlanmış, ancak yazar hikâyenin geçtiği Hong Kong’u hayali bir sömürgeye dönüştürmüş ve karakterlerinin isimlerini değiştirmek zorunda kalmıştı.

W. SOMERSET MAUGHAM (1874-1965):

İngiliz romancı, oyun ve öykü yazarı, Paris’te doğdu ve on yaşına kadar bu şehirde yaşadı. Canterbury’deki King’s School’da öğrenim gördü. Heidelberg’de bir yıl geçirdikten sonra Londra’daki St. Thomas Hastanesi Tıp Okulu’na girdi ve 1897’de mezun oldu. Ancak ilk romanı Liza of Lambeth’ın (1897; Lambeth’li Liza) başarı kazanması üzerine edebiyata yöneldi. Of Human Bondage (1915; İnsanın Esareti Üzerine) adlı romanı genç bir tıp öğrencisinin acılı olgunlaşma yıllarını anlatan yarı otobiyografik bir yapıttır. 1919’da yayımlanan The Moon and Sixpence (Ay ve Altı Peni) romancı olarak kabul görmesini sağladı. Bir diğer önemli yapıtı The Razor’s Edge’de (1944; Bıçak Sırtı) ise savaştan yeni çıkmış Amerikalı bir askerin terhis olduktan sonraki arayışlarını anlattı. 1927 yılında güney Fransa’ya yerleşen Maugham, hayatının sonuna dek burada yaşadı.

edebiyathaber.net (13 Haziran 2016)

Yorum yapın