Birbirimizden öğreneceğimiz ne çok şey var!

Haziran 23, 2014

Birbirimizden öğreneceğimiz ne çok şey var!

yanik_degirmen_kapak.inddKöyünü ilk kez ziyaret eden Oğuz ile ona ev sahipliği yapan Okan’ın birbirlerinden öğrenecekleri öyle çok şey var ki! Bu doğaya dönüş hikâyesini bir solukta okuyacaksınız.

Birbirinin peşi sıra gelen doğa katliamlarına dur diyecek bireyler yetiştirmek öncelikle doğasını tanıyan, seven bir bilinç yaratmakla başlar. Şehirden köyünü ilk kez ziyarete gelmiş Oğuz’un burada yeni şeylerle karşılaşması, onda heyecan verici bir öğrenme arzusu yaratır ve bu onu şehre döndüğünde de yalnız bırakmayacak, ona belki hayat boyu taşıyacağı bir bilinç düzeyi kazandırır.

Turgut Erbek’in Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan ikinci kitabı Yanık Değirmen’de, aynı yaşlarda, farklı hayat tecrübelerine sahip iki çocuğun karşılaşmasına dair yalın bir öykü bulacaksınız. Doğa ve medeniyet karşıtlığının birbirini dışlamadan aksine birbirini kucaklayan bir yaklaşımla işlendiği bir öykü bu.

Köyünü ilk kez ziyaret eden Okan o güne dek üzerine hiç düşünmediğini, hiç sorgulamadığını fark ettiği öyle çok detayla karşılaşır ki, insanın her gün, herkesten öğrenebileceği şeylerin sınırsızlığı onu şaşırtır.

“Bulgur, buğdaydan mı yapılıyor?”

“Tabii… Neden yapıldığını sanıyordun?”

Oğuz bocaladı:

“Bilmem… Bakkallardan ve marketlerden alıyoruz ama neden yapıldığını hiç sormadım.”

Okan gülümseyerek :

“Hayret doğrusu! İnsan merak edip de sormaz mı?”

Turgut Erbek Biyografisi

Kars’ın Sulakbahçe köyünde doğdu. Ortaokulu ve liseyi Kars’ta bitirdi. 1985 yılında TRT Ankara Radyosu’nda göreve başladı. TRT radyolarında çocuk oyunları, radyo tiyatrosu ve Arkası Yarın adı altında 32 oyunu yayımlandı. 1997 yılında T. İş Bankası’nın açtığı 12-15 yaş grubu “Çocuk Edebiyatı Büyük Ödülü” yarışmasında Tipi adlı romanıyla başarı ödülü aldı. Daha sonra Kara Kuzu, Kuşkayası ve Zeyno’nun Düşü adlı çocuk kitapları ile yetişkinler için yazdığı Suçsuz Kadınlar adlı romanı yayımlandı. 2011 yılında yaşamını yitirdi.

Yazar: Turgut Erbek

Resimleyen: Claude Leon

Yaş aralığı: 8, 9, 10 +

Sayfa: 56

Fiyatı: 8.50 TL

edebiyathaber.net (23 Haziran 2014)

Yorum yapın