Bir dostluk öyküsü: Çekirdek ile Yumurta | Zeynel Özbalçık

Şubat 1, 2022

Bir dostluk öyküsü: Çekirdek ile Yumurta | Zeynel Özbalçık

Dünyanın var oluşundan beri süregelen bir dostluk öyküsü. “Pırıl pırıl ve güneşli bir öğleden sonra tanışan” Çekirdek ile Yumurta, “bir elmanın iki yarısı” gibiydiler ve “İçtikleri su ayrı gitmiyordu.”

Hikâyenin başlangıcı gibi görselleri de büyülü bir yolculuğa davet edercesine bize göz kırpıyor.

“Birbirlerine serçe parmak sözü veren” iki arkadaş güle oynaya günlerini geçirirken yaşamlarında tuhaf şeyler olmaya başlıyor. Eskisi gibi koşup oynayamayan çekirdek önce toprakta dikili olarak duruyor, ardından yavaş yavaş kök salıyor. Arkadaşını yalnız bırakmayan yumurta, her gün onu görmeye geliyor ve birlikte güzel oyunlar oynamaya devam ediyorlar.

Günler geçtikçe minik çekirdek; gövdesi, dalları ve yapraklarıyla güzel bir ağaca dönüşüyor.  Yaşam böyle devam ederken değişim sırası yumurtaya geliyor ve çekirdek, arkadaşından gelen “cik cik “sesleri ile şaşırıyor. Çatlayan yumurtadan kısa kanatlı, mavi gagalı, cılız bir kuş çıkıyor. Yumurta, tüyleri uzayıp kanatları güçleninceye kadar çekirdeğin yanında kalıyor. Bir gün kanatlanıp gökyüzünde uçabildiğini fark eden ve dünyayı keşfetme isteği ağır basan yumurta arkadaşı çekirdeğe veda ederek uçup gidiyor. İki arkadaşın yıllar sonra birbirini bulup bulamayacağının merakı ile kitabın sayfalarını çeviriyoruz.

Çekirdek ile Yumurta’nın büyüyüp gelişmeleri kendi yaşam alanlarında devam ederken, kitapta harika yolculuklar, ilginç tanışmalar ve sürpriz gelişmeler bizleri bekliyor. Kitabın sayfalarında gezinirken bazen bir ormanda, bazen gökyüzünde, bazen de bir şehirde buluyoruz kendimizi. Bir ağacın ve bir kuşun yaşam öyküsünün derinliğine iniyor ve her bir ayrıntının hikâyenin içine serpiştirildiğini fark ediyoruz.

Kitabımızın yazar ve çizerlerinin ödüllü olması, çevirideki Türkçe deyimlerin ve sözcüklerin hikâyenin ruhunu yansıtmasını da ayrı bir güzellik olarak görebiliyoruz.

Biz eğitimciler derslerimizde bilgi aktarmanın yanı sıra böyle nitelikli kitaplar ile derslerimizi ilgi çekici hale getirebiliriz. Özellikle matematik ve fen bilgisi derslerinde hikâyeleştirme ve hikaye unsurları kullanarak derslerimize katılımı artırabiliriz.

Canlıların ve doğanın geçirdiği değişimi dönüşümü, kitaptaki gibi edebi, estetik ve görsel öğelerle sunarak, minik okuyucuların merak ve keşif duygularını harekete geçirebiliriz. 

Çocukluk arkadaşlarını ve çocukluğunu özleyenlere sevgilerimle…                                                                  

Kaynak: Çekirdek ile Yumurta, Yazanlar: Alex Latimer . Resimleyen:  David Litchfield.  Çevirmen: Emre Ülgen Dal. Yayınevi: Domingo Yayınevi. Sayfa Sayısı: 30

edebiyathaber.net (1 Şubat 2022)

Yorum yapın