Beyza Akyüz’den 14 Şubat Dünya Öykü Günü mesajı

Şubat 14, 2024

Beyza Akyüz’den 14 Şubat Dünya Öykü Günü mesajı

Uçan Fare ile Hayalet Hayri ve Sürmeli Kedi’nin Arayışı gibi kitaplarının yazarı Beyza Akyüz, 14 Şubat Dünya Öykü Günü için bir yazı kaleme aldı:

“İyi bir öykü sadece okunmaz, şarkı gibi dinlenir de.

Öyküler benim için; Narnia Günlükleri‘ndeki o ahşap dolap gibiydi.

İçine girdiğimde başka dünyalara geçebildiğim bir kapı.

Okumayı öğrenir öğrenmez sınıftaki kütüphanede ne kadar kitap varsa hepsini hızlıca okumuştum. Odamda tek başıma saatlerce ne yaptığımı merak ederdi ailem. Arada kapıyı açıp kontrol ederlerdi beni. İtiraf ediyorum, ders kitaplarının arasına öykü kitapları yerleştirirdim. Onlar gelince hemen ciddi bir ifadeyle rakamlarla uğraşıyor gibi yapardım.

İyi bir öyküde sözcüklerin dizilimi, gökyüzündeki yıldızların, gezegenlerin dizilimi kadar uyumludur. İyi bir öykü sadece okunmaz, şarkı gibi dinlenir de. Art arda sıralanan kelimeler, gökyüzü ile beraber titreşir. Bazen olayları mı takip ediyorum yoksa sözcüklerin yankısını mı bilemem.

Kitabın kapağını açtıysam, öykünün ilk cümlesi de beni içeri aldıysa zaman durur benim için. Öykü sihirlidir bu yüzden; zamanı bir lastik gibi eğip büken, genişleten bir tesiri vardır. Zaman makinesi gibi sizi alır ve hiç bilmediğiniz insanların, varlıkların dünyasının ortasına bırakıverir. Orada yokmuşsunuz gibi devam eden konuşmalara kulak misafiri olur, olayları görünmezlik içinde takip edersiniz. Öyküdeki karakterlerle heyecanlanır, korkar, üşür, gülümsersiniz… Ne acayip şey değil mi?

Öyküler, insan beyninin iki ayrı kıtası olan sağ lob ile sol lobu birbirine bağlar. Duygularla düşünceler öykünün müziğinde dans eder. Beynimizde havai fişekler çakar rengârenk. Anlamlandıramadığımız nice karanlık nokta bu sayede ışıklanır.

Öykü dinlemeyi sevmeyen yoktur. Sadece henüz odadaki sihirli dolabı keşfetmeyenler olabilir. Bir kere o kapıdan geçip kendinizi bırakırsanız, olağanüstü diyarlara seyahat edebilirsiniz.

Öykünün sihrine kapılmayan çok şey kaybeder, benden söylemesi.

Bakın, bir alaca kuş geçiyor gökyüzünden. Başında tacı var, gözlerinden biri turkuaz camgöbeği. Gagasıyla tuttuğu sicimin ucunda bir tomar mektup asılı. Acaba nereye gidiyor aceleyle? Uzakta görünen Huş Dağları’ndaki o keşişin evine mi?

“14 Şubat Dünya Öykü Günü” kutlu olsun!”

Beyza Akyüz

edebiyathaber.net (14 Şubat 2024)

Yorum yapın