“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Celal Üster

Mart 26, 2021

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Celal Üster

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde George Orwell’i cesur hayatını ve ünlü eseri Hayvan Çiftliği’ni, kitabı dilimize kazandıran Celal Üster ile birlikte konuşuyor.

Yergi edebiyatının en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilen romanı Üster, “Hayvan Çiftliği çok öğretici bir kitap. Yaşadığımız günlerle, yaşadığımız toplumla çok rahat karşılaştırılabilecek, belki de yaşadığımız günleri daha iyi anlamamızı sağlayacak bir kitap. Ve tabii hayvanlar üzerinden insan doğasını çok iyi kavratan bir kitap…” sözleriyle anlatıyor.

2021 itibarıyla ülkemizde hemen hemen her yayınevinin George Orwell kitapları yayımlamaya başlarken, sohbetle bilgiyi buluşturan “Ben Okurum” yeni bölümünü İngiliz yazarın ünlü eseri Hayvan Çiftliği’ne ayırıyor. Bölümde, yergi edebiyatının en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilen romanın tarihi göndermelerinin yanı sıra Orwell’in macera dolu hayatı ve bu hayatın sonucunda ortaya çıkan diğer eserleri de masaya yatırılıyor. “Ben Okurum”un yeni bölümü, insanları alt edip yönetime geçen hayvanların akıbetini merak eden, Orwell’in cesur hayatının izlerini sürmek isteyenleri bekliyor.

Deniz Yüce Başarır, Bir Peri Masalı alt başlığını da taşıyan Hayvan Çiftliği’nden günümüze ve aslında her devire gönderme yapan çok ilginç bölümleri seslendirirken, hem bu kitabın hem de Orwell’in meşhur distopyası 1984’ün çevirmeni Celal Üster ile gerçekleştirdiği sohbet de dinleyenlerin ufkunu genişletiyor.

“George Orwell’in İspanya İç Savaşı’ndaki deneyimi o güne kadarki sosyalizm düşüncesini yerinden oynatıyor, dünya görüşünü değiştiriyor” diye anlatan Celal Üster, bu nedenle Selam Olsun Katalonya’ya kitabından başlayarak, Hayvan Çiftliği ve 1984’ün birbiriyle bağıntılı olduğunu ifade ediyor. Günümüzde bir baskı düzeninin, bireysel hak ve özgürlüklerin yok edildiği bir durumun ortaya çıktığı her toplumda Hayvan Çiftliği  ve 1984 kitaplarının yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken Üster öte yandan, Hayvan Çiftliği’nin Küçük Prens, Define Adası, Alice Harikalar Diyarında gibi 7’den 70’e okunabilecek kitaplardan biri olduğuna da vurgu yapıyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (26 Mart 2021)

Yorum yapın