“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Buket Uzuner

Mart 22, 2023

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Buket Uzuner

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde yazar Buket Uzuner’i ağırlıyor. 

İkili, Uzuner’in “Beni ben yapan yazarlardan birisidir,” dediği Fransız yazar Romain Gary, onun otobiyografik romanı Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı ile birlikte diğer eserleri ve hayatının farklı yönleri üzerine keyifli bir sohbete imza atıyor. Romain Gary için “Sizi baştan çıkarır, inandığınız ve bildiğiniz şeyleri sorgulatır. Ki onu büyük yapan benim için budur,” diyen Uzuner “Ben Okurum” dinleyicilerine Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı’yı okumalarını önemle tavsiye ediyor: “Söz veriyorum, hayatlarında yepyeni bir sayfa açılacaktır.”

Uzuner’in büyük hayranlık duyduğu, Balık İzlerinin Sesi adlı romanında kahramanlarından biri haline getirdiği Fransız yazar Romain Gary’nin konuşulduğu bölüm, yazarın hayatından esintiler taşıyan Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı adlı esere odaklanıyor ama sohbet Gary’nin diğer eserlerine de uzanıyor. Goncourt Edebiyat Ödülü’nü iki kez alabilen tek yazar olarak tanınan Gary’in diğer yazar kimliği Emile Ajar, intiharı, aşkları ve tabii her zaman başrolde olan annesi sohbetin duraklarından birkaçı. Başarır, elbette yine Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı’dan en can alıcı bölümleri seslendirmeyi de ihmal etmiyor.

“Otobiyografik kurgu çok cesaret ister”

“Bazı yazarların okur olarak biz yazdıklarını severiz bazı yazarlar ise kimlikleri, kişilikleri ve hayatlarıyla hayatımıza girer. Kendinize benzeyen yazarlara yakın hissedersiniz. İnsan kendisine çok benzeyen birisinin ve bütün sıkıntılara rağmen başarmış birisinin kendisine önderlik, yönderlik etmesinden çok hoşlanıyor. Benim kitaplarımı sevenler bilir, benim için mizah çok önemlidir,” diye anlatan Buket Uzuner, Romain Gary’nin kendisini çok etkileyen yönlerinden birisinin bu güçlü mizah duygusu olduğunu söylüyor. Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı’nın, okuduğu ilk otobiyografik roman olduğunu belirten başarılı yazar sözlerine “Otobiyografik kurgu aslında çok cesaret isteyen bir şey. Yaşayan biyografi diyorlar şimdi. Romain Gary de bir anlamda bunun babası ya da ilklerinden biri,” diye devam ediyor.

Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı’da Romain Gary’nin yaşam ve ölümü, yücelik ve yoksulluğu, hayatın sınırlarında ve ip üstünde yürümeyi bir oyunun içine yerleştirdiğini söyleyen Buket Uzuner, “Ve çok akıcı bir şekilde anlatmış,” diye ekliyor. 

“Herhalde beni terk edip ona giderdin”

Attila İlhan sayesinde radarına giren Romain Gary’nin çok renkli ve kendisini bir erkek olarak da çok cezbeden bir adam olduğunu söyleyen Buket Uzuner sohbete neşeli bir anektotla nokta koyuyor: “Eski eşim Romain Gary için, ‘İyi ki bu adam biz tanışmadan önce ölmüş. Yoksa herhalde sen beni terk edip ona giderdin’ demişti.”

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (22 Mart 2023)

Yorum yapın