“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Ayfer Tunç

Haziran 22, 2022

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Ayfer Tunç

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde konuğu yazar Ayfer Tunç ile ülkemizde modern öykücülüğün kurucularından biri olarak kabul edilen Sait Faik Abasıyanık’ın dünyasına giriyor. 

Abasıyanık’ın Havada Bulut adlı öykü kitabından yola çıkan ikili, İstanbul’un eski günlerine de uzanıyor. “Sait Faik hakkında bu kadar olumlu düşünmemin tek nedeni sadece edebiyatı değil. İnsan olarak çok özgün ve değerli buluyorum. Eserlerindeki vicdan ve şefkat, hayatında da görülüyor,” diyen Ayfer Tunç sözlerine “Sait Faik’in insana bakışındaki o sahicilik, bugün onu 90 yıldır okunan bir yazar yapıyor ki, daha 190 yıl okunacağından eminim,” diye devam ediyor. 

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Deniz Yüce Başarır ve konuğu Ayfer Tunç, Havada Bulut adlı öykü kitabından hareketle Sait Faik Abasıyanık’ın tüm eserleri arasında dolaşıyor. İkilinin sohbeti “Ben Okurum” takipçilerini 1940’ların, 1950’lerin İstanbul’una götürüyor; dinleyiciler Sait Faik ile beraber Beyoğlu sokaklarında dolaşıyor, Burgazada’nın kahvehanelerinde oturuyor, balıkçılarla muhabbet ediyor. Sait Faik öykülerinin sıcaklığını, samimiyetini hissetmek, büyüsünde kaybolmak isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat sunan sohbette, her zamanki gibi öykülerden kısa bölümler de var. 

“YAZMASA DELİ OLACAKMIŞ.”

Yazar Ayfer Tunç “naifçe insanlığı severek yaşamış, yazmış, dolaşmış bir adam” dediği Sait Faik Abasıyanık’ın öykücülüğünü “Bir yanıyla bizim modern öykücülüğümüzün iki kurucusundan biri, bir yanıyla da taklit edilemez bir yazar. O taklit edilemezliğini ben çok değerli buluyorum… İstediğiniz kadar rahat yazın, gevşek yazın, istediğiniz kadar benzetmeye çalışın, onunki son derece doğal olduğu için, parmak izi gibi yani, benzemiyor kimsenin yazdığı ona,” diye anlatıyor ve devam ediyor: Sait Faik öğrenilmiş bir edebiyatın değil, kendi başına yaratacağı bir edebiyatın peşine düşüyor. Ama bunu ‘ben öyle bir edebiyat yapacağım ki, herkesten farklı olacağım’ diye yapmıyor. Yazdıklarından bize kalan en önemli şey, buna gerçekten ihtiyaç duymuş olduğu için yapmış olması. Yani gerçekten yazmasa deli olacakmış.”

Ayfer Tunç “çok tipik bir Sait Faik kitabı” dediği Havada Bulut içinse “Bildiğimiz kalıpların dışına çıkarak anlatılmış bir roman aslında,” yorumunu yapıyor. Sait Faik’i okumak için birçok sebep sayabileceğini dile getiren Tunç “İyi ki böyle bir yazarımız olmuş!” demeyi de ihmal etmiyor.  
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (22 Haziran 2022)

Yorum yapın