Behiç Ak’tan yetişkinler için bir roman: Uyku Şehir

Şubat 7, 2024

Behiç Ak’tan yetişkinler için bir roman: Uyku Şehir

Behiç Ak’ın Uyku Şehir’i adlı kitabı Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Behiç Ak, kimliklerimizi inşa ederken devraldığımız anlatılara, hızlanıp büyüyen, durağanlaşıp köksüzleşen şehri de katıyor. Rolünü arayan, evini, sokağını sorgulayan, hep ötekini suçlayan üç kuşaktan kahramanlarının iç içe geçmiş, birbirini tamamlayan hikâyeleriyle sessiz hesaplaşmalarını dile döküyor. İstanbul’un üç farklı mekânında, üç kuşaktan, üç sıradan hayatın üzerine bir büyü tozu serpip usul usul öykülerini anlatıyor. Behiç Ak, Uyku Şehir’in içinde bazen bir flanör bazen de bir zaman yolcusu edasında yürüyor, nihilizme doğru evrilen, canlı ve çarpıcı bir toplumsal bakış sunuyor. 

“Bakımsızlık ve toz, bir kültürdür. En güçlü şey alışkanlıktır. Jaluzilerden kayan bulutlar, vapurlar, unutulmuş renkler, otomobil teyplerinin bile taşıyamadığı geçmişte kalmış ağır şarkılar, artık arkadaş toplantılarına alınmayan hüzün, ancak uzun uzun düşünülünce gülünebilen komiklikler hep oradadır. Hatta hayatın ritmini düşürdüğü için yasaklanan hikâyeler bile…”
Behiç Ak: Samsun’da doğdu. İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den beri gündelik hayatı eleştiren “Kim Kime Dum Duma” adlı karikatür bandını çiziyor. Oyun yazarlığıyla da tanınan ve bu alanda pek çok ödülün sahibi olan sanatçının Fay Hattı, Tek Kişilik Şehir, Bina ve Ayrılık gibi tiyatro oyunları yurtiçinde ve dışında sahneleniyor. 1994’te çektiği, Türk Sinemasında Sansürün Tarihi – Siyahperde adlı belgesel film çalışması aynı yıl ödüller aldı. Karikatürleri, yazıları, oyunları, çevre ve mimarlık konularındaki duruşuyla 2012’de TMMOB Mimarlar Odası’nın Mimarlığa Katkı Başarı Ödülü’ne değer görüldü. Behiç Ak, yazıp çizdiği çocuk kitaplarıyla da ünlendi. Resimli kitaplarından bazıları, Japonya’da da yayımlanan Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı, Kedi Adası, Rüzgârın Üzerindeki Şehir. Ak, “Tombiş Kitaplar” ve “Gülümseten Öyküler” adı altında topladığı kitaplardan sonra Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı ilk çocuk romanıyla Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü’nü ve Ankara Üniversitesi ÇOGEM 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’nü kazandı. Çatıdaki Gezegen ve Havada Asılı Kalan Top’la genişleyen çocuk romanları koleksiyonuna, son olarak Berberdeki Papağan’ı (2022) ekleyen sanatçı, binlerce karikatüründen çocuklar için seçtiklerini Karikatür Kitabı ve Yaşasın Çocuklar! adıyla kitaplaştırdı. Astrid Lindgren (ALMA) ve Hans Christian Andersen gibi uluslararası ödüllere aday gösterilen sanatçının çocuk kitapları çeşitli dillere çevrildi. Dünya’nın su sorununa dikkat çeken renkli bilimsel öyküsü Ayşe’nin Bulut Projesi “İklim Eylemi”ni destekleyen bir kitap olarak 2023’te yenilendi. Yetişkinler için de yazan Behiç Ak’ın Yıldızların Tembelliği adlı öykü kitabı ve Uyku Şehir adlı romanı 2024’te yeniden okurla buluştu.

edebiyathaber.net (7 Şubat 2024)

Yorum yapın