Başka bir dünya yok | Nevres Işılay Kaçakgil

Temmuz 29, 2020

Başka bir dünya yok | Nevres Işılay Kaçakgil

Genç Timaş, Temmuz ayında çocuklar ve gençler için tam da 7’den 70’e herkesin dilinde olan bir konuya dikkat çeken harika bir eser yayınladı. Nil Ormanlı Balpınar, “Başka Bir Gezegen Yok!” adlı kitabında geleceğin yetişkin bireyleri ve Dünya’nın mirasçıları için ellerindeki hazineye nasıl sahip çıkabileceklerinin püf noktalarını anlatıyor. Halihazırda Plastiksiz Temmuz kampanyasının sürdüğü bugünlerde tek ve biricik olan Dünya’mızı nasıl sürdürülebilir kılacağımız oldukça açık ve akıcı bir dil ile aktarılıyor.

Her atık çöp değildir 

Etrafımızda gördüğümüz hatta kendi çöp kutumuza öylece bıraktığımız ve adına çöp dediğimiz her şey gerçekten çöp değildir. Atıkları geri dönüştürmek ya da halihazırda onları tamamen çöp kutusuna terk etmeden yeniden kullanım alanı sağlamak için neler yapılabileceği kitapta adım adım detaylı olarak anlatılıyor. Sürdürülebilir bir yaşam için sürdürülebilir ürünler almak, hayatımızdan hemen çıkaramadığımız materyalleri alımını azaltmak, azaltamadıklarımızı yeniden kullanmak üzere bolca tavsiye ile karşılaşıyoruz.

İSTAÇ, İstanbul’un organik atıklarından yılda 18 bin ton kompost elde ediyor 

Evet, kitapta konularla ilgili gençlere çarpıcı istatistiki yerel ve küresel bilgiler de veriliyor. Hayatımızda çok değerli bir yere sahip olan toprağın kirlenmesinden, zarar görmesinden ve bazen binalara hapsolmuşken onu görememekten şikayetçiyiz. Ancak, organik olarak bizlerin de toprak üretebileceğini kaçımız biliyor? Çocukların erken yaşta çevre bilimi üzerine son derece kolay olarak yaşantılarına adapte edebileceği birçok şeyi bu kitapla bulabilmeleri mümkün. Üstelik, günümüzdeki teknolojik gelişmelerin de bir faydası olarak kimi detaylar QR kodlar ile kitapta okuyucularını bekliyor.

Çevreyi korumak evde başlar 

Son dönemde hemen hepimiz evden neredeyse hiç çıkmadık. Pandemi sürecini tecrübe eden bir nesil de doğanın bizler olmadan nasıl da kendini yenilediğine bizzat şahit oldu. Her ne olursa olsun, çevreye verilen zararlardan yakınmayı artık bırakmamız gerek. Geçmişte ne olduğunu zaten biliyoruz, bunu konuşmak yerine şimdi ne yapabilirim diye sorarak işe başlamak en doğrusu. Bu nedenle hem gençlerin hem de konuyla ilgili fazla bilgisi olmayan yetişkinlerin bu kitabı okuyarak başta evimizdeki mutfakta, banyoda ardından okulda/ iş yerlerinde ve hatta özel gün kutlamalarında atıkları nasıl azaltabileceğine dair çok fazla şey öğreneceğinden eminim. Ayrıca kitapta öğrendiklerinizi test edebileceğiniz minik bölümler de yer alıyor.

Bu kitapta harika aktiviteler var

Kiminiz tüm bu süreçte evde sıkıldınız, kiminiz ise yapılacak aktivitelerin sonuna geldi… Ancak çevre bilincinin gelişmesinin aslında bu gezegende yaşamanın en temel kurallarından biri olduğunu kabul ederek hareket ettiğimizde bir kişinin neleri değiştirebileceğini de öğreneceğiz. Kitabın başında da belirtildiği gibi, sen tek başına bir sürü şeyi değiştirebilirsin ve bu yolda yalnız da değilsin. Birlik bilincinde yaşayarak birlikte her zaman daha güçlü olduğumuzu kendimize hep hatırlatmamız gerekiyor. Bu gezegen bizim ve akıllı bireyler olarak yapmamız gereken şey Dünya’nın sağlığını bozmak değil, ona uyum sağlayarak hep birlikte yaşam alanımızı güzelleştirmek olmalıdır.

Nereden başlayacağını bilemiyorsan bu kitapla kendine harika bir yol haritası çizebilirsin. Mesela, evdeki temizlik malzemelerini kendin daha doğal şekilde yapabilir, kuru şampuanını kendin hazırlayabilirsin. Deodorantın bitince yenisini almak yerine buradaki tariflerde yer alan malzemelerle doğa dostu deodorant hazırlayabilir, hazır işe başlamışken dudak nemlendiricini de kendin yapabilirsin. Okulda ya da arkadaşlarınla bir arada bulunduğun zamanlarda da onlarla birlikte buradaki bilgilerden hareketle kolektif bir adım atarak projeler geliştirebilirsin. Mutfakla aran iyiyse, buradaki leziz tariflerin atıklarını doğaya sağlıklıca geri verebilirsin. Emin ol, bu aktiviteler maddi olarak aile ekonomisine katkı sağlarken doğa için de paha biçilemez bir kazanç sağlayacak. Manevi olarak hissedeceğin mutluluk ve sorumluluğu yerine getirmenin verdiği özgürlük için ise ne desem az… Harekete geçmek için ilk adım okumak olsun, kaybedecek zamanımız yok çünkü başka bir gezegenimiz yok!

Nevres Işılay Kaçakgil – edebiyathaber.net (29 Temmuz 2020)

Yorum yapın