Gerçekle düş arasında

Ocak 20, 2022

Gerçekle düş arasında

Başar Başaran’ın “Amsterdam” isimli romanı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Televizyon izleyicisinin özenle takip ettiği pek çok yapımın senaryosuna adını yazdıran, geçmişten günümüze pek çok dergi ve gazetede yazılarıyla var olan Başar Başaran’ın Amsterdam isimli yeni romanı Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Amsterdam, eski sevgilisinin düğünü için İstanbul’dan Amsterdam’a giden ve orada gerçekliğinden bir türlü emin olamadığı bir gece geçiren bir yazarın hikâyesi.

Karlar altında bir kentte, Atina’dan Girne’ye Amsterdam’dan İstanbul’a, düne, bugüne, yarına uzanan bir gece geçirir. Her şey sislidir, 

Tuhaf bir barda Siyah bir kızla tanışır yahut tanıştığını sanır.  Konuşur yahut konuştuğunu sanır. Seviştiğine emindir ama odasında yalnız uyanır. Hiçbir şey hatırlamaz. Hatırlamaya çalışıp, Siyah Kız’ı aramaya başladıkça bulanık hayallerinde kendisiyle karşılaşır. Afgan taksi şoförüyle, dul bir sihirbazla, delilerle, ölülerle, müzisyenlerle, uyuşturucu satıcılarıyla konuşur. Siyah Kız hakikati kulağına fısıldar. İnsanın yaşamaktan mühim işleri var. Eğer onu bulursan korkuların biter. Adam yumruklarını sıkar. Koşar. Bir karanlık kunduz gibi bulur korkuyu karnında. Öldürmeye uğraştıkça kunduz çoğalır adamın her yanına yayılır. Adam her birinin arkasından zihninin dehlizlerine düşer. Bir kadının peşinden aslında kendi peşinde neyin olduğunu öğrenerek koşar… 

Birden fazla kurgunun birbirinin içine tutarlı biçimde karıştığı metin, öte yanıyla bir “kuşağın romanı” görünümündedir. Dertlenen, içine kapanan, arayan, aradığını bulamadıkça daha da kapanan ama dışa dönük taklidi yapmak zorunda kalmış kuşağın romanı. Ara kuşak diye bile anılmayan bu kuşağın coşkuları da hüzünleri de bir arada.

Kitaptan bir bölüm okumak için >>>

Yazar hakkında

Bankacılık ve Finans eğitiminin ardından Felsefe yüksek lisansına devam etti. 2003 yılından itibaren gazetecilik (köşe yazarlığı editörlük) dergicilik, yayınevi editörlüğü, televizyon programcılığı, senaristlik, yaratıcı yapımcılık ve eğitmenlik gibi dallarda çalışmalarına devam etti. İlk gençlik Şiirlerinin basıldığı kitabı ‘Girne Limanından İstanbul’a” 2005 yılında okuyucuyla buluştu. 7 yıldır Kafa Dergisinde yazılarına devam eden Başaran’ın ‘Mavi Ay’ ve ‘Zanzibar’ adlı iki tiyatro oyunu bulunmaktadır.

edebiyathaber.net. (20 Ocak 2022)

Yorum yapın