Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu Ödülü’nü Çiğli Belediyesi kazandı

Nisan 18, 2024

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu Ödülü’nü Çiğli Belediyesi kazandı

Fakir Baykurt’un kurduğu Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATYG), geleneksel bahar buluşmasında yılın sanat ödülünü verdi.

Yazar Fakir Baykurt ve bir grup Türkiyeli şair ve yazar tarafından ilk etapta Almanya’nın Duisburg şehrinde (Duisburg Edebiyat Kahvesi) kurulan ve daha sonra 2010 yılında da ATYG (Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu) adını alarak yoluna devam eden grup Almanya’nın Gelsenkirchen şehrindeki bahar buluşmasında bir araya gelerek hem yılın sanat ödülünü verdiler hem de çalışmaları değerlendirerek yeni yönetimlerini belirlediler.

ATYG 2023 yılı sanat ödülünü, edebiyata ve sanatçılara yaptığı katkılardan dolayı İzmir Çiğli Belediyesi adına Çiğli Belediyesi Kültür Müdürü Nail Çetin’e sundu.

Almanya Gelsenkirchen şehrinde toplanan Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubunun bu yılki ana konuları türkülerle, ezgilerle halk edebiyatı ve Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Roman Ödülü oldu.

İngiltere, İsviçre, Fransa, Hollanda ve Almanya’nın çeşitli yörelerinden katılan üye ve konuklar çeşitli alanlardaki çalışmalarını anlatarak ve yazdıkları kitapları tanıtarak seminerin verimli ve başarılı geçmesini sağladılar.

Özel davetli olarak toplantıya katılan Çiğli Belediyesi Kültür Müdürü Nail Çetin, Çiğli Belediyesi’nin son yıllarda verdiği Fakir Baykurt Roman Ödülleri hakkında bilgi verdi. 2023 yılı Fakir Baykurt roman ödülüne layık görülen Dursaliye Şahan İngiltere’den katıldığı toplantıda ödül alan romanı Bul Beni Anne’yi anlattı.

Agop Yıldız ve Yaşar Çiçekdemir Ermeni ve Türk Kaşifleri sunumu, Dr. Tuncay Özverim Nazım Hikmet, Vera Hikmet, Corinne Lütfü ve Ben sunumu izleyiciler tarafından ilginç bulundu.

Toplantıya katılan müzisyenler, yazarlar ve şairler (Hamdi Tanses, Nuri Gazibeyoğlu, Mustafa Altıntaş, Devrim Kavallı) anlatı ve müzik sunumlarıyla programı zenginleştirdiler.

Gerekçeleri okunarak; Sabri Çakır “ATYG 2024 Türkçe Ders Kitapları Ödülü,” Nuri Gazibeyoğlu “ATYG 2024 Halk Ezgileri Ödülü,” Hamdi Tanses “ATYG 2024 Halk Edebiyatı Ödülü,” Hüseyin Can “ATYG 2024 Edebiyat Ödülü,” Mehmet Yıldız  “ATYG 2024 Edebiyat Ödülü,” Dr. Tuncay Özverim “ATYG 2023 Edebiyat Ödülü” de verildi.

Ayrıca Mustafa Altıntaş’a, Devrim Kavallı’ya, Berin Uyar’a ATYG 2024 Teşekkür Belgeleri sunuldu.

Ayrıca eş başkanlar Kemal Yalçın ve Nevin Lutz, “Ödüllerin amacı verilen emeklere değer vermek, saygı göstermek ve bu tür çalışmalara özendirmek, motive etmektir,” açıklamasını yaptı.

edebiyathaber.net (18 Nisan 2024)

Yorum yapın