Avrupa Tarihi okurları için bir başucu kitabı: “Napoléon”

Mart 14, 2023

Avrupa Tarihi okurları için bir başucu kitabı: “Napoléon”

Andrew Roberts’ın “Napoléon” adlı biyografi kitabı, Barbaros Uzunköprü çevirisiyle Kronik Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yayımladığı birbirinden kaliteli kitaplarla okurların takdirini kazanan Kronik Kitap, Avrupa Tarihi serisine eklediği yeni kitapla yine çokça takdir toplamayı başardı. Günümüz Avrupa’sının sınırlarını büyük ölçüde çizen Napoléon Bonaparte’ın biyografisini dilimize kazandıran Kronik Kitap, alanda büyük bir boşluğu dolduruyor.

Usta tarihçi Andrew Roberts’ın titizlikle hazırladığı Napoléon, 2 senelik bir çalışmanın neticesinde Türkçeye kazandırıldı. Her ne kadar şimdiye dek çok sayıda Napoléon biyografisi yayımlansa da, Kronik Kitap’ın Napoléon’u gerek muhtevası gerekse de yazarı açısından oldukça önem arz ediyor. İngiliz tarihçiliğinin son dönemlerdeki en büyük isimlerinden biri olan Roberts, yazdığı biyografik eserlerle tüm dünyada geniş çapta tanınıyor. Ayrıca Londra’daki King’s College’da Savaş Araştırmaları Departmanı’nda dersler veriyor. Çalışmalarını tarihin belirli bir bölümüyle sınırlamayan Roberts, Antik Çağ’dan Yakın Çağ’a kadar geniş bir yelpazeye sahip. Örnek olarak yine Kronik Kitap’tan yayımlanan Antik Çağ’ın Büyük Komutanları’nı verebiliriz.

Napoléon kitabı ise yayımlanmasıyla birlikte dünya gündemine bomba gibi düştü. İmparatorun hayatına dair daha önce pek de değinilmemiş noktalara etraflıca değinen Roberts, eserin yazım sürecinde Napoléon’un savaştığı 60 muharebe alanından 53’ünü bizzat ziyaret etmiş, farklı ülkelerin arşivlerine girmiş, otuz üç bin kişisel mektubu ve gün yüzüne yeni çıkan belgeleri incelemiş. Yazar okurlarını, doğumundan ölümüne kadar Napoléon’un attığı her adımı yanındaymışçasına takip ettiriyor. “Savaş Tanrısı” olarak adlandırılan İmparatorun yalnızca askerî seferlerine değinmekle kalmıyor, aynı zamanda çalkantılı aşk hayatına, Fransa’nın çehresini değiştiren yenilikçi reformlarına ve başardığı veya yarım bıraktığı daha pek çok girişime kadar değiniyor ve her birini çok boyutlu şekilde ele alıyor.

Tamı tamına 1.024 sayfalık bu dev eser, gerek biyografi gerekse Avrupa Tarihi okurları için bir başucu kitabı. Roberts, tarihin bu büyüleyici dönemine hayat vererek Napoléon’u tarih anlatımının usta işi bir örneği olarak önümüze koyuyor.

“Ustalıkla kaleme alınan ve destansı bir hacme sahip olan bu kitap yazılma biçimiyle roman okuma tecrübesi sunuyor. Bir süvari hücumunun ivmesiyle karşı konulmaz şekilde dört nala ilerliyor ve okuru saraylardan muharebe alanlarına sürüklüyor. Nihayet elimizde her yönden tatmin edici bir Napoléon biyografisi tutuyoruz.”

Simon Sebag Montefiore, Evening Standard

edebiyathaber.net (14 Mart 2023)

Yorum yapın