Ataol Behramoğlu’nun 50. sanat yılı kutlandı

Nisan 13, 2015

Ataol Behramoğlu’nun 50. sanat yılı kutlandı

kadikoyUsta şair ve yazar Ataol Behramoğlu, 50. sanat yılında Kadıköylü okurları ve dostları ile bir araya geldi.

Kadıköy Belediyesi tarafından 12 Nisan Pazar günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte şairin 50. sanat yılı ile birlikte doğum günü de kutlandı.

Şairin 50 yıllık sanat yaşamına dair anıların şiir, ezgi ve video gösterimleriyle anlatıldığı etkinliğin sunumunu Gülsen Tuncer ve Orhan Kurtuldu yaptı.

“Muhalif duruşlu sanatçılara ihtiyacımız var”

Ataol Behramoğlu’nun piyano öğretmeni Selçuk Korku’nun dinletisiyle başlayan etkinliğin açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu “Ataol Behramoğlu’na 50 yıllık sanat yaşamında gösterdiği muhalif tavrı, direngenliği ve sanata katkıları nedeni ile çok teşekkür ediyorum. Özellikle yaşadığımız şu günlerde muhalif duruşlu sanatçılara çok ihtiyacımız var” dedi.

Nuhoğlu’nun konuşmasının ardından şairin Maltepe Hapishanesi’nden yol arkadaşı Dr. Erdal Atabek, Behramoğlu’nun sadece iyi bir şair değil çok yönlü bir sanatçı olduğunu belirterek, bir sanatçıda olması gereken tüm özelliklere sahip olduğunu söyledi.

Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi çocukları tarafından hazırlanan “Her şey Şiirdir” şiirinin ardından Gülsen Tuncer, Orhan Kurtulmuş ve Mahmut Kemal şairin 50 yıllık edebiyat yolculuğunun ilk şiirlerini okudu.

“Biz hıyar çalmaya giderken o kitap okuyordu”

Çocukluk arkadaşı Abdullah Nefes’in şairle ilk şiirlerine dair anılarını anlattığı video gösteriminin ardından kardeşi Namık Kemal Behramoğlu’nun ağabeyine dair anılarının anlattığı video gösterimine geçildi. Behramoğlu’nun “Biz elalemin bahçesine hıyar çalmaya giderken o evde kitap okuyordu” sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

Gazeteci Işıl Özgentürk‘ün Behramoğlu’na dair anılarını anlattığı video gösteriminin ardından ise tiyatro sanatçısı Orhan Aydın şairin “Bir Gün Mutlaka” şiirini okudu. Etkinliğe Haluk Çetin tarafından seslendirilen ve şairin şarkılaşan şiirlerinden biri olan “Bu aşk burada biter” ile devam edildi.

Ataol Behramoğlu’nu muhalif kişiliğinden de örneklerin verildiği etkinlikte Deniz Gezmiş’lerin idamını engellemek için yaptığı açlık grevi ve yurtdışına çıkmak zorunda kalışı anlatıldı. Aynı süreçte cezaevinde olan Behramoğlu’nun kardeşi Nihat Behram için yazdığı şiir olan “Kardeşim Aylardır Hapiste” şiiri, şair Namık Kuyumcu tarafından okundu. Ardından Nihat Behram’ın 50. Yıl için gönderdiği mesaj okundu.

Kuzeni ve aynı zamanda şair olan Onur Behramoğlu’nun “Ne Yağmur… Ne Şiirler” şiirini okuduğu etkinlikte kuşaktaş şairlerden Salih Bolat da Behramoğlu’nun şair ve eylemci kimliğini anlattı.

Behramoğlu’nun şiirlerinden bestelenen iki şarkı “Unuttum, Nasıldı Annemin Yüzü” ve “Ben Ölürsem” Ekrem Ataer tarafından seslendirildi…

Gecenin en duygusal anlarından biri ise kızı Barış Behramoğlu’nun babasını anlattığı video oldu.

Barış Behramoğlu babasının kendisi için bir rüzgar olduğunu anlattıktan sonra “Sen bana işlediğin bu mirası, dilerim bende bir gün bir çocuğa aşılama şansı yakalarım… Seni çok seviyorum” dedi

Çocuk Sanat Merkezi çocuklarının şairinin “Kızıma mektuplar” şiirinden dörtlükler okuduğu etkinliğin ardından sahneyi Metin Uca aldı.

Metin Uca şairin “Bir ülke Nedir”, “Bakımlı Erkeğin Türküsü” ve “Ağırbaşlı Aydının Türküsü” şiirlerini okudu

Uca’nın ardından büyük bir alkışla sahneye çıkan Rutkay Aziz şairin “Yunus Gibi” şiirini okudu.

Tekin ve Adalet Büyükkaya ikilisinin şairin “Türkiye, Üzgün Yurdum, Güzel Yurdum” adlı şiirini seslendirmesinin ardından program Eray Canberk, Hayati Asılyazıcı’nın video gösterimleriyle devam etti.

Enver Ercan, Arife Kalender, Leyla Şahin, İbrahim Baştuğ ve Mustafa Köz’ün Behramoğlu’nun kişiliği ve şairliği anlattıkları gösterimlerin ardından Mehtap Meral şairin Sivas Katliamı için yazdığı “Yangın Yeri” şiirini seslendirdi. Hemen ardından ise tiyatro sanatçısı Metin Belgin şairin ” Aşk İki Kişiliktir” şiirini okudu.

Her yaştan Kadıköylü Behramoğlu şiiri okudu

Gecenin sürprizi ise usta sanatçı Müjdat Gezen‘in “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir şey var” şiirini okumasının ardından Ataol Behramoğlu için yazdığı şiir oldu.

İkinci süpriz ise her yaştan Kadıköylünün okuduğu “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” şiirinin video gösterimiydi.

Eşi Hülya Behramoğlu’nun şairi anlattığı video gösteriminin ardından ve Fügen Kıvılcımer “Kara Bir Rüzgar” şiirini okudu.

“Behramoğlu sunulmuş bir armağandır Türkiye’ye”

Kıvılcımer’in ardından sahneye çıkan İstanbul Barolar Birliği Başkanı Ümit Kocasakal; “Ataol Behramoğlu sunulmuş bir armağandır Türkiye’ye” dedi.

Kocasakal şairin “Ne çok Hain” şiirini okudu.

Haluk Çetin şarinin “Çaresi İsyan” şiirinden yaptığı besteği seslendirmesinin ardından alkışlarla sahneye çıkan Ataol Behramoğlu “Bir Ataol Behramoğlu tevatürü yarattık altında kalacağım” diyerek etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Birlikte olduğumuzun sevgisiyle sizleri kucaklıyorum diyen Behramoğlu sözlerine “Doğru dürüst insansak sözlerimiz her yere herkese gider” dedi.

Behramoğlu’nun “Hapishanede Bir Sabah Türküsü” nü okumasının ardından etkinlikte sahne alan bütün sanatçılar sahneye çıktı ve şairin doğum gününü kutladı.

50 yıllık edebiyat serüveninin dostları, ailesi ve kuşaktaşı şairler tarafından şarkılar ve şiirlerle anlatıldığı etkinlik sonunda Ataol Behramoğlu Kadıköylü okurları için kitaplarını imzaladı.

edebiyathaber.net (13 Nisan 2015)

Yorum yapın