Arzudan cinselliğe, ahlaktan edebiyata yüz otuz altı başlık

Eylül 24, 2019

Arzudan cinselliğe, ahlaktan edebiyata yüz otuz altı başlık

Marcus Steinweg’in Tutarsızlıklar adlı kitabı İthaki Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Alman felsefeci Marcus Steinweg’i Aşikârlık Dehşeti: Sahte Kesinlikler’le tanıtmıştık sizlere. Steinweg ilk kitabında benimsediği yöntemin aynısını, arzudan cinselliğe, güncel sanattan eleştirel düşünceye, ahlaktan edebiyata uzanan çeşitli konularda toplamda yüz otuz altı başlığın yer aldığı Tutarsızlıklar’da da sürdürüyor. Fragmanlar, vecizeler, uzun tefekkürler ve notların içinden sarih bir felsefi konumun billurlarlaştığı bu kitap, içinde yaşadığımız gerçekliğin tutarsızlığını ifade eden ve kendi yapısıyla bizatihi ortaya koyan bir bakışı gözler önüne seriyor. Ne yerleşik yazma teamüllerine uyan ne de ucuz popülerliğin sularında kulaç atan Tutarsızlıklar, gücünü tam da yarıklarda dolanmasından alıyor.

“Kapitalizmin mevcut versiyonu tercih kapitalizmidir. Karar vermemek için tercihte bulunmak isteriz. Özne kendini sayısız seçenek karşısında bulur; onlar arasında bir tercihte bulunmak kapitalizmin özgürlük diye geçiştirdiği şeydir. Kapitalizmde özgürlük seçme özgürlüğüdür. Fakat karar, verili seçenekler sisteminden kopar. Decisio, olguların gerçekliğinin bir başka adı olan seçeneklerin dokusunu boylamasına keser. Bugün gerçeklik kendini bir seçenekler sistemi olarak sunuyor. Karar vermek ise verili seçenekler arasından tercihte bulunmamak anlamına gelir.”

Marcus Steinweg çekiçle felsefe yapıyor. Post-eleştirel çağda ihtiyacımız olan şey tam da bu. Ama gerek felsefi öncülleri derinden kavrayan gerekse güncel sanatçılarla hasbihalde olan bu felsefe, ince notalara da basıyor. Şimdiki zamanın taşlı patikasında, Steinweg bize düşünmemizi sağlayacak ve yaşamamıza destek olacak bir sözdağarcığı sunuyor.

– Hal Foster, Princeton Üniversitesi, sanat tarihi profesörü

edebiyathaber.net (24 Eylül 2019)

Yorum yapın