Anlamlı bir hayata “değerler prensibiyle” kavuşun! | Burak Soyer

Kasım 27, 2023

Anlamlı bir hayata “değerler prensibiyle” kavuşun! | Burak Soyer

200 farklı disiplini içinde bulunduran çalışmalarıyla tüm dünyada adından söz ettiren Dr. John F. Demartini’nin yazdığı “Değerler Prensibi”, hayatın her anını özel ve yaşanabilir kılmak için tatminkâr bir hayata ulaşmanın yollarını değerler yoluyla anlatan bir kitap.

Klasik soru: “Hayalini kurduğunuz hayata ulaşmak için neler yapmalısınız?” Para biriktirerek maddi bir konforun getirisiyle ömrünüzü rahat geçirebilirsiniz. Gerçek aşkı bulduğunuza inandığınızda gönüllerinizi birleştirmek, iş değiştirmek, bir sahil kasabasına yerleşerek hayatınızın sakin ve huzurlu bir şekilde geçeceğini düşünmek, sporcuysanız daha iyi bir takımda oynamak, muhteşem bir kitap yazarak memleketin en çok satan yazarı olmak için o ilham perisinin gelmesini beklemek, bakkalsanız, dükkanınızı önce markete sonra zincir markete çevirmek için gerekenleri yerine getirebilirsiniz. Seçenekleri çoğaltmak mümkün.

Tüm bunları elde ettiğinizi düşünelim. Amaçlarınıza ulaştığınızı, artık bunların hayatınızı değerli bir hale getirdiğinize inanabilirsiniz. Ancak yine aynı zamanda tüm bunların, sizin elinizde olmayan nedenlerle tek bir dokunuşla tuzla buz olacağını da aklınıza getirdiğiniz mi? Zira bir kazanç ihtimali varsa, bir o kadar da kaybetme ihtimali de olacaktır. Dolayısıyla, hayatınıza anlam katacak şeylerin sizi hayat boyu mutlu edeceğinin bir garantisi yok. İşte tam burada, size geçici ya da idare edici bir katkıdan ziyade, kendi kaderini gerçekleştirebilme imkanı sunan “değerler” devreye giriyor. Ve her şeyin olduğu gibi değerlerin de bir “prensibi” var. Bu prensipleri de Şifa Felsefesi Bilgelik Okulu kurucusu olan, Yaşam ve Sağlığın Evrensel Prensipleri adını verdiği ve içinde 200 farklı disiplini bulunduran çalışmalarıyla tüm dünyada adından söz ettirmiş Dr. John F. Demartini’nin, Öykü Toros Irvana çevirisiyle Destek Yayınları tarafından yayımlanan “Değerler Prensibi” kitabında ziyadesiyle bulmak mümkün. Nefes alınan her anı özel ve yaşanabilir kılmak için tatminkâr bir hayata ulaşmanın yollarını değerler yoluyla anlatan kitap, her yönden dolu dolu bir yaşamın kapısın sonuna kadar açmanın getirilerinin neler olacağını öğretiyor.

Demartini öncelikle “değerler prensibi”nin ne demek olduğuna dair geniş bir tanım yapıyor. Sonrasında ise bu yolda yürümeye başlamanın ilk adımı olan değerler prensibini belirlemeyi salık veriyor. Bu prensiplerin nasıl belirleneceği, onları uygulamaya nasıl geçirileceği, bu değerlere göre nasıl yaşanması gerektiği, yazarın geniş bir çerçeve içinde değerlendirdiği ve detaylı bir şekilde incelediği konular arasında yer alıyor. Kişinin kaderini belirlemesi ve buna göre bir yaşam biçimi belirlemek için seçeceği yöntemleri sevgiyi derinleştirmek, dehayı harekete geçirmek, varolan potansiyeli kullanmakla birlikte anlatan Demartini, bunun devamının da ekonomik bağımsızlığı güçlendirme, yaşamın her yönündeki etkiyi artırma, zindeliği mümkün olduğu kadar açığa çıkararak yüksek seviyede kullanmayla geldiğini belirtiyor. Tüm bunların sonucunda ise sizi ebedi hayalinizle baş başa bırakıyor.

“Değerler Prensibi”, hayallerini kurduğunuz maddi, manevi bir hayata erişmenin dışında, ruhsal bir doygunluğa ulaşmanın da yöntemlerini sunuyor.

edebiyathaber.net (27 Kasım 2023)

Yorum yapın