Anjelika Akbar’dan “Her İnsan Bir Bestedir”

Ocak 19, 2022

Anjelika Akbar’dan “Her İnsan Bir Bestedir”

Anjelika Akbar’ın “Her İnsan Bir Bestedir” adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hayat sesten ibarettir…

Duyulamayanı duymak ve etrafımızda var olan müziklerin/seslerin içindeki yapıcı ve yıkıcı etkilerin farkına varıp müzikte iyileştirici seçimler yapabilmek üzere kaleme alınmış ilham dolu bir başucu rehberi…

“İşittiğim her insan sesinin, her mekanik sesin, her müzik eserinin aslında evrensel bir senfoninin parçası olduğunu tek bir an bile unutmuyorum” diyen dünyaca ünlü besteci ve piyanist Anjelika Akbar SES’in kitabını yazdı.

“Müzik ruhun gıdasıdır” sözünü hepimiz biliriz. Peki, bazı müziklerin sağlığımıza zararlı da olabileceğini tahmin eder miydiniz? Eşyaların da sesi olduğunu biliyor musunuz? En başından bugüne ses ve müzik olgusunun gelişimini öğrenmek ister misiniz? Müzikle terapi nedir? İnsan da evrendeki her şey gibi titreşimlerden mi oluşur? İyileştiren müzikler ve zararlı etkileri olan müzikler hangileridir? İstemeyerek maruz kaldığımız bazı sesler bizi olumsuz etkileyebilir mi? 

Anjelika Akbar uzun yıllardır yaptığı araştırmalarla tüm bu soruların yanıtlarının peşine düşüyor ve bizlere SES’e bambaşka bir yerden bakmamızı sağlayacak bir rehber sunuyor. 

Bu kitabı okuduktan sonra müziğin ve çevremizdeki diğer tüm seslerin ruhumuza nasıl gıda olabileceğini öğrenmekle kalmayacak, bu bilgiyi hayatın içinde nasıl kullanacağınızı da anlayacaksınız. 

Arka Kapak Yazısı:

DOĞANIN NEFESİ SESTİR…

Etrafımızda her şey her an titreşiyor. Sesi duyup duymamaktan bağımsız olarak süreklilik gösteren bir SES var hayatımızda. Bu SES daimidir ve evreni de oluşturandır. Doğanın nefesi sestir. İçimizdeki atomlar da sesle titreşir. Ses, yapıcı da olabilir yıkıcı da…

• Eşyaların sesi var mıdır?

• Dost eşyalar ve düşman eşyalar olabilir mi?

• Büyük kaya parçaları ses vasıtasıyla havaya kaldırılabilir mi?

• İbn-i Sina sese neden önem veriyordu?

• Kelimelerin gücü nedir?

• Suyun hafızası nasıl çalışır?

Tüm bu konular birbiriyle organik bir bağ oluşturur.

Kitabı okuduktan sonra etrafınızdaki seslere daha fazla dikkat ediyor olacaksınız. Size olumlu veya olumsuz etki eden sesleri ayırt ederek seçiminizi huzurlu ve dingin olma yönünde yapabileceksiniz. Sağlıklı bir beden için sağlıklı bir ruha sahip olmak gerekir.

Hayatı dinlemenin, her insanın oluşturduğu besteyi dinlemenin ve kendimizi dinlemenin zamanı geldi.

Yazar Hakkında:

Senfonik Orkestra ve Oda Orkestrası ile koro, piyano ve diğer enstrümanlar için 500’den fazla bestesi bulunan Anjelika Akbar 2,5 yaşında iken nota biliyor ve piyano çalabiliyordu. 4 yaşındayken Mutlak Kulak yeteneği fark edilen Anjelika Akbar, Moskova Çaykovski Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinin dikkatini çekti ve konservatuvar bünyesindeki harika çocukların okuduğu okula kabul edilip, eğitimine okulun Taşkent Uspenski şubesinde devam etti. 11 sene boyunca piyano ve bestecilik bölümünde V. Fadeeva, A. Berlin ve A. Zeydman’ın öğrencisi oldu. Sonrasında 5 sene boyunca Taşkent Devlet Konservatuvarı’nda Bestecilik bölümünde Prof. A. Berlin ve Prof. F. Yanov-Yanovsky ile beste ve orkestrasyon eğitimini tamamladı. Sovyetler Birliği Besteciler Kurulu, Anjelika Akbar’ı “En İyi Genç Besteci” olarak seçti. 

Bestecilik ve Orkestra Şefliği yüksek lisansını ve doktorasını UNESCO üyesi olarak geldiği ve sonrasında da yerleştiği Türkiye’de, Hacettepe Devlet Konservatuvarı’nda Doç. Turgay Erdener’in sınıfında tamamladı, ayrıca Selma Berk ve Djoke Winkler Prins’ten vokal dersleri aldı. 

Anjelika Akbar 14 albüm yayınladı, aralarında 2002 yılında çıkan Vivaldi’nin Dört Mevsim keman konçertolarının dünyada ilk kez solo piyano uyarlaması, Sony Music International etiketiyle çıktı ve Sony Classical kataloğuna girerek, bu katalogdaki ilk Türk Klasik Müziği albümü oldu. 

Piyano için bestelediği 12 eserden oluşan Gençlik Albümü (Anjelika AkbarRosenbaum Album Pour La Jeunesse) EMR Paris tarafından 2006 yılında Fransa’da nota olarak yayınlandı. Anjelika Akbar ayrıca pek çok ulusal ve uluslararası ödülün de sahibidir, dünyanın birçok ülkesinde sayısız konser vermiştir. 

Son 4 sene boyunca Bülent Özükan-Genel Yayın Yönetmeni ve Murat Öneş-Genel Sanat Yönetmeni (Boyut Yayın Grubu/Boyut Publishing International www.boyut.com.tr ve ONE’S Media) ile ortak olarak dünyanın en geniş Ayvazovski dijital koleksiyonunu yarattıkları uluslararası projesi olan “Ayvazovski’nin İstanbul’u” ve “Pitoresk İstanbul” için dijital sergiler ve kitap yayınını gerçekleştirdiler. Anjelika Akbar’ın Proje Yöneticiliği ve Müzik Direktörlüğü’nü üstlendiği, Ayvazovski tablolarının dahil olduğu “Pitoresk İstanbul” 9 ay boyunca İstanbul Deniz Müzesi’nde sergilendi. Murat Öneş’in kurduğu ONE’S Media’nın ortağı olarak birlikte gerçekleştirdikleri sergikonser formatındaki gösteriler “Ayvazovski’nin İstanbul’u” teması ile New York, Los Angeles, Ankara, Erivan, Feodosya, St. Petersburg ve Moskova’da gerçekleştirildi.

edebiyathaber.net (19 Ocak 2021)

Yorum yapın