“Altın Köle”: Uçurumlar Ülkesi Urartu’da

Temmuz 16, 2014

“Altın Köle”: Uçurumlar Ülkesi Urartu’da

ALTIN KOLEİsmet Bertan’ın yeni gençlik romanı “Altın Köle” Günışığı Kitaplığı’nca yayımlandı.

Belgesel yapımcısı, ödüllü yazar İsmet Bertan’ın, eski Anadolu Uygarlıkları’nı günümüze taşıyan ve geçmişi olduğu kadar bugünü de aydınlatan tarihsel romanlar koleksiyonu “Anadolu’da Bir Zamanlar” yedinci kitabına ulaştı. Roman, MÖ 600’lü yıllarda, bugünkü Van (Tuşpa) ve çevresindeki sert coğrafyada geçen olayları canlandırıyor. Farklı dillere ve kültürlere sahip onlarca halk barındıran Anadolu’da büyük bir uygarlık olan Urartu, romanın kahramanlarından biri. Kölelik sisteminden iktidarların güç mücadelesine, sıradan insanın hayatta kalma çabalarından büyük bir uygarlığın yarattıklarına dek birçok konu, sinema tadında bir kurguyla ve edebiyatın zengin canlandırma gücüyle işleniyor. Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Hititler’den Kapadokya’ya, Karadeniz Amazonları’ndan Frigya’ya uzanan koleksiyonun diğer kitapları; Golat Kalesi Tutsağı, Kaplan Kraliçe, Kralın Elçisi, Midas ve Sihirbaz, Boğa Güreşçisi ile Korsan Kızlar. Kitaplıklarda geleceğe uzanacak ve keyifle okunacak kitaplar. 

Elinde liri, dilinde efsaneleriyle gezgin bir öykücü olma yolundaki Orion’un yaşamı, korsanlar tarafından esir alınmasıyla altüst olur ve Akdeniz’in korkunç köle pazarlarından birinde Urartu hükümdarı için satın alınır. Tükenmeyen hayat tutkusuyla ayakta kalan Orion, kişiliği ve yetenekleriyle, taş ocaklarından arenaya uzanan serüveninde mimarları, güçlü prens ve prensesleri adeta büyüler. Uçurumlar Ülkesi Urartu’nun geleceği onun da geleceğidir artık… 

İsmet Bertan, 1959’da Manisa’nın Alaşehir ilçesinin Piyadeler köyünde doğdu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. İzmir’e yerleşerek, TRT İzmir Bölge Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı. Halen TRT’de pek çok eğitim, kültür ve belgesel programının yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Bertan’ın Hızlı Tosbi adlı ilk çocuk romanı, “İlk Kitabını Kendin Boya” dizisinden minikler için çıkan Minik Tosbi Evini Arıyor’la birlikte yayımlandı ve Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2005 Yılın Çocuk Romanı seçildi. Öykülerini topladığı Muhteşem İkili’yi, geleneksel masalları yorumladığı romanı Şaşkın Cengâver’i ve sokak hayvanlarını anlattığı Hödük, Güdük, Bir de Bıdık, Rap Rap Rap! romanını çocuklar için yazdı. “Anadolu’da Bir Zamanlar” koleksiyonu için kaleme aldığı diğer kitaplar; Golat Kalesi Tutsağı, Kaplan Kraliçe, Kralın Elçisi, Midas ve Sihirbaz, Boğa Güreşçisi ve Korsan Kızlar. Bertan, eşi ve iki çocuğuyla birlikte İzmir’de yaşıyor.

edebiyathaber.net (16 Temmuz 2014)

Yorum yapın