Almanya’dan kültür sanata önemli destek

Aralık 14, 2020

Almanya’dan kültür sanata önemli destek

Almanya pandemi nedeniyle sınırlı ziyaretçi kapasiteli gösterilerin, erteleme ve iptal kararlarının damga vurduğu 2020’nin ardından, 2021’de kültür-sanata tarihinin en yüksek bütçesini ayıracak. Parlamento komitesi bütçenin 2.1 milyar euro olacağını açıkladı.

Küresel pandemi nedeniyle tüm dünyada sekteye uğrayan kültür sanat projeleri için Almanya’da örnek bir karar alındı. Parlamento komitesi 2021 yılında kültür fonu için ayrılan miktarın geçtiğimiz yıla göre 155 milyon euro artırılarak 2.1 milyar euro olacağını açıkladı. Bu, bugüne kadar ülkede kültür sanata ayrılan en yüksek bütçe oldu.

Bütçenin 1 Ocak 2021 tarihinde üst meclis tarafından onaylanması bekleniyor. Bu onayın ardından bütçe kullanılmaya başlanacak.

Tiyatroya 85 Milyon Euro

Artnet News’ın haberine göre Alman Kültür Bakanı Monika Grütters de konuyla ilgili açıklama yaptı. Grütters, “Almanya’nın kültürel altyapısına yatırım yapıyoruz ve dolayısıyla bakışımızı geleceğe çevirdik” derken “Parlamentonun kültür ve medya ile olan bu güçlü bağı bu zor zamanlarda önemli bir işarettir” diye konuştu.

Açıklanan bütçeden 100’den fazla proje yararlanacak. Yaklaşık 85 milyon euro Richard Wagner’in operalarının sergilendiği tiyatro olan Bayreuth Festspielhaus’un yenilenmesi için ayrılacakken, 76 milyon euro ise Prusya Kültür Mirası Vakfı binalarının renovasyonu için kullanılacak.

Kayıp Eserlere Destek

Bunlara ek olarak 1.75 milyon euro Almanya’nın sömürge tarihine yönelik projeleri finanse etmek için kullanılacak. Nazi Almanyası döneminde yağmalanan eserleri araştırmak üzere kuruluşlara hibe ve burs veren German Lost Art Foundation’a (Alman Kayıp Sanat Vakfı) ise 1.5 milyon euroluk bir bütçe ayrılacak. 2025 yılında Avrupa kültür başkenti olmak için çalışmalar yürüten Chemnitz kenti için bütçenin 25 milyon euro’luk bölümü verilecek.

Kaynak: ArtDog. com (14 Aralık 2020)

Metin çeviri: Şilan Çete


Yorum yapın