“Alman Sosyolojisinin Felsefi Tarihi” yayımlandı

Ekim 24, 2016

“Alman Sosyolojisinin Felsefi Tarihi” yayımlandı

alman-sosyolojisiFrédéric Vandenberghe’nin “Alman Sosyolojisinin Felsefi Tarihi” adlı kitabı, Vefa Saygın Öğütle çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Alman Sosyolojisinin Felsefi Tarihi, sosyolojinin kurucu babalarından (Marx, Simmel, Weber) başlayarak Lukács aracılığıyla Frankfurt Okulu’na (Horkheimer, Adorno, Habermas) dek uzanan eleştirel teorinin sistematik bir yeniden-inşasını sunuyor. Yabancılaşma, rasyonelleşme ve şeyleşme teorilerini derinlemesine analiz eden Vandenberghe, sadece tahakkümün gerçekliğine ışık tutmakla kalmayıp özgürleşimin olası yollarını da aydınlatacak olan, bugüne dair eleştirel bir teorinin metateorik önvarsayımlarını soruşturuyor.

Elinizdeki Türkçe baskıya özel kaleme aldığı notta Benhabib’in belirttiği üzere: “Karl Marx ve Max Weber’den Frankfurt Okulu ve Jürgen Habermas’a Alman Sosyal Teorisi’nin evrimini, şeyleşme kavramını merkeze alarak inceleyen kapsayıcı ve güvenilir bir giriş çalışması. Öğretici ve ufuk açıcı.”

Frédéric Vandenberghe’nin bu çalışması, Eleştirel Teori geleneğinin titiz ve kapsamlı bir izahatını sunmaktadır. Konuya dair bugüne dek üretilmiş en iyi katkı olduğunu hiç tereddüt etmeksizin söyleyebilirim. Bilhassa Habermas’ı konu alan kısım, büyük bir çağdaş filozofun düşüncesinin gelişimindeki temel evrelerin ayrıntılı ve hayli özgün bir yorumunu sunuyor.

İlk 16 sayfa için>>>

Frédéric Vandenberghe

Avrupa ve ABD’de pek çok farklı üniversitede çalışmış olup, halen The State University of Rio de Janerio’ya bağlı IESP’de (Institute of Social and Political Studies) sosyoloji profesörü ve araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Doktorasını Paris’te Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales’den alan Vandenberghe’nin sosyolojik ve felsefi konularda geniş bir alana yayılan çalışmaları pek çok farklı dilde kitap ve makale olarak yayımlanmıştır. Roy Bhaskar, Pierre Bourdieu, Jurgen Habermas ve Luc Boltanski ile derinlemesine bir diyalogun ürünü olan en son kitap çalışması What’s Critical About Critical Realism?: Essays in Reconstructive Social Theory adıyla yayımlanmış olan Vandenberghe, halen dünya sosyolojisindeki yeni arayışlar üzerine çalışmaktadır.

edebiyathaber.net (24 Ekim 2016)

Yorum yapın