Agatha Christie zehir konusunda nasıl uzmanlaştı?

Ekim 22, 2018

Agatha Christie zehir konusunda nasıl uzmanlaştı?

Gazete Duvar’ın The Observar’a dayandırdığı habere göre, efsanevi polisiye yazarı Agatha Christie’nin zehir konusunda nasıl uzmanlaştığını Kızılhaç açıkladı.

Siyanürlü şampanya, arsenik katılmış çay, nikotin zehirlenmesi… Zehir, polisiye roman yazarı Agatha Christie’nin romanlarındaki çözülmesi güç görünen cinayetlerin çoğu zaman başrolündedir. Şimdi, İngiliz yazarın zehir konusunda birçok okuru şaşırtacak derinlikteki bilgilerinin 1. Dünya Savaşı yıllarına dayandığı kanıtlandı.

İngiliz Kızılhaçı’nın internette yayımladığı belgelerde Christie’nin hayal gücünün kaynağının izleri görülüyor. Belgelere göre, Christie 1. Dünya Savaşı’nda memleketi Devon’ın Torquay kasabasında gönüllü olarak hemşirelik yaptı. Önce, Ekim 1914’te bir sahra hastanesinde eğitim aldı, ardından da savaşın sonuna kadar bu hastanede ilaç hazırladı.

Buna göre Christe bu dönemde bir eczacı asistanı olabilmek bir dizi sınava girdi. Teorik ve pratik kimya dersleri aldı. Gelen bütün reçeteleri elle hazırlıyordu; doğru dozu ayarlaması kritik önem taşıyordu.

Christie’nin bu hastanede ağır yaralılarla ilgilendiği, ameliyatlara asistan olarak girdiği ve ampitasyon operasyonlarının ardından ameliyathaneyi temizlediği de biliniyor.

edebiyathaber.net (22 Ekim 2018)

Yorum yapın