Maceranın ilk kuralı hayatta kalmaktır!

Mart 21, 2023

Maceranın ilk kuralı hayatta kalmaktır!

Rodman Philbrick’in “Deli Nehir” adlı romanı, 10 ve üzeri yaş grubu için Mine Kazmaoğlu çevirisiyle Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ödüllü usta yazar Rodman Philbrick, vahşi doğada yalnız kalan beş çocuğun soluksuz macerasını anlatıyor. Dağ aslanlarından ayılara, dik yamaçlardan taşkınlara ve açlığa kadar türlü tehlikeyle karşılaşan çocukların hayatta kalma serüveni, iyi kötü sürprizlerle dolu. Liderlik ve zorbalığın, doğal yaşama uyum ve kendini keşfetmenin güçlü bir anlatısı olan, sürükleyici bir film tadındaki roman, etkileyici bir cesaret ve dayanışma hikâyesini dillendiriyor. Hayatta kalmak için ne kadar ileri gidilebileceğini, her şeyini ortaya koymanın sınırlarını tempolu bir anlatımla ve zengin betimlemeleriyle gözler önüne seriyor.

Altıncı sınıftaki iki kız üç oğlan, Geleceğin Liderleri Projesi’ne seçilirler. Birbirlerini pek tanımayan, farklı karakterlere ve yeteneklere sahip beşlinin çıktığı rafting gezisi, dev bir taşkın yüzünden kâbusa döner. Rehberlerinden ayrı düşen çocuklar, vahşi doğada hayatta kalmak için zorlu bir mücadeleye girişir. Üstelik, zorba Deke’le yandaşı Tony, sürekli Daniel’le alay eder, Mia ve Imani’yi aşağılarlar. Çetin koşullara, ekip içindeki çekişmeler de eklenince kurtulmak hayal mi olacaktır?..

Rodman Philbrick: 1951’de Amerika’nın Boston kentinde doğdu, yirmili yaşlarında New England bölgesinde liman ve tersane işçisi olarak çalıştı. Önceleri yetişkinler için polisiye romanların yanı sıra William R. Dantz ve Chris Jordan takma adlarıyla bilimkurgu romanları yazdı. Evinden birkaç sokak ötede yaşayan bir çocuktan esinlendiği ve Türkçe’ye Acayip Güçlü (2021) adıyla çevrilen romanı Freak The Mighty (1993), hem pek çok ödül kazandı, hem de 1998’de sinemaya uyarlandı. On dile çevrilen kitap, bugün dünyanın birçok ülkesinde okullarda okutuluyor. Bu kitabının ardından yine olumlu eleştiriler alan The Fire Pony (Ateş Midilli, 1996), Max The Mighty (Ulu Max, 1998), Keystone ödülü kazanan REM World (Hafif-Uyku Dünyası, 2000), Türkçe’ye çevrilen ve geçmişe ilişkin her türlü kaydın yok olduğu acımasız bir geleceği kurgulayan, çok ödüllü Evrendeki Son Kayıt (2007; The Last Book in the Universe, 2000), 2010 Newberry Onur Ödüllü The Mostly True Adventures of Homer P. Figg (Homer P. Figg’in Çoğu Gerçek Maceraları, 2009), Zane and The Hurricane (Zane ve Kasırga, 2014), The Big Dark (Büyük Karanlık, 2016), Who Killed Darius Drake? (Darius Drake’i Kim Öldürdü?, 2017) ve Wildfire (Deli Ateş, 2018) adlı romanları kaleme aldı. Deli Nehir (Wild River, 2021) yazarın Günışığı Kitaplığı tarafından Türkçe’ye kazandırılan (2023) ikinci romanı; bir rafting turuna katılan beş çocuğun vahşi doğaya ve zorbalığa karşı verdiği çetin mücadeleyi konu alıyor. Gençler için yazdığı romanların yanı sıra yetişkinlere de yazan, senaryoları da bulunan Philbrick, yılın bir bölümünü Florida’da, bir bölümünü de Maine’de geçiriyor.

edebiyathaber.net (21 Mart 2023)

Yorum yapın