“Bir Çiftçinin Renkleri – Doğal Mürekkep Yapımı” rengârenk bir dünyanın kapılarını aralıyor

Kasım 23, 2022

“Bir Çiftçinin Renkleri – Doğal Mürekkep Yapımı” rengârenk bir dünyanın kapılarını aralıyor

Birnur Temel Birtane’nin Bir Çiftçinin Renkleri – Doğal Mürekkep Yapımı adlı kitabı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Doğayla birlikte hareket etmenin inceliklerini zanaat üzerinden gündeme getiren Birtane, her bir malzemesi doğadan gelen doğal mürekkep yapımını coğrafya, bitki örtüsü, mevsimler ve iklim üzerinden inceliyor. 

Zaman içerisinde kaybettiğimiz kültürel bilgileri ve metotları, kitabın sonundaki tarihsel çizelgeyle kapsamlı bir şekilde sunuyor. Sebzeler ve meyveler ile yemişler ve çiçekler olmak üzere iki ana bölüme ayrılan kitapta toplam 26 boyar maddenin hem tarımsal hem zanaat özelindeki bilgileri yer alıyor. Kitaba onlarca açıklayıcı illüstrasyon eşlik ederken, evde yapılabilecek pratik ve sade tariflerle mürekkep yapımını paylaşıyor. Bugün çiftçinin ekip biçtiğinin, tarlasında kendiliğinden yetişen ot ve çiçeklerin birer mürekkep hammaddesi olabileceğini savunan kitap, tarımın ve toprağın sadece gıdamızı değil, renklerimizi ve kültürümüzü de zanaat üzerinden besleyebileceğini savunuyor. 

Mürekkebin, mağara resimlerinden bugün okuduğumuz kitapların baskısına kadar uzanan geniş bir yolculuğu vardır ve bu süreç geçmişe dair sahip olduğumuz bilginin bize ulaşmasındaki en büyük iletişim aracıdır. Sahip olduğumuz kültürel mirası ve bunun yazıya aktarılmasında bize ilk etapta rehberlik eden tutkal, kâğıt ve mürekkep doğal malzemeler olup, bugünkü insanın bilgi hazinesi için doğal kaynakların yegâne bir öneme sahip olduğunun altını çiziyor

Bir Çiftçinin Renkleri, bugünün doğasındaki insanı ve gündelik insan hayatındaki doğanın pozisyonunu kültürel miras üzerinden incelerken, doğadan renk elde etme pratiklerinin daha da unutulmadan nasıl muhafaza edilebileceğine dair yaratıcı örnekler sunuyor. Doğayı kaybederken kültürü ve rengi kaybettiğimizi de göstermeyi çabalayan yazar, toprakta yetişenle ve toprağın renkleriyle insan arasındaki ilişkiyi kurmanın bu çağın değil yüzyılların bir meselesi olduğunu bu kitabın sayfalarında hatırlatıyor. Bu kitap, MILKist Atölye olarak Türkiye’nin 15 şehrinde 154 atölye gerçekleştiren sosyal girişim projesinin bugüne kadar gittiği uzak köy ve ilçelerde gerçekleşen atölye fotoğraflarını paylaşıyor. Rengin herkese eşit ve açık olduğunu savunan bu sosyal hareket, Birleşmiş Milletler, Milli Eğitim Müdürlükleri, kültür kurumları ve yerel STK işbirlikleriyle Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve farklı gruplarıyla kültür sanat üzerine gerçekleştirilmiş kapsamlı bir saha çalışmasıdır ve Bir Çiftçinin Renkleri bu saha çalışmasının ilk yayınıdır.

edebiyathaber.net (23 Kasım 2022)

Yorum yapın